Resasti bradovec (0,5/1 kg)
Od 12,50 €
Najnižja cena v zadnjih 30 dneh 12,50 €
Sveže gobe: resasti bradovec.
Količina: 0,5 ali 1 kg
Prideluje: Gobnik, Timotej Gungl
Izberite datum in kraj dostave za nakup izdelka!
Resasti bradovec. V angleščini Lion’s mane mushroom ali levja griva. Njegovo drobno glavo obdaja snežno bela levja griva, ki se v drobnih resicah elegantno spušča proti tlom, njegov nežen okus pa skriva mil pridih sadežev iz morskih globin. Navkljub milini, ki ga obdaja, je njegovo mesnato telo čvrsto in primerno za neizprosni kuharski teren ponve, žara in pečice. Ne samo to, navkljub nežnosti v zdravilnih učinkih rjove, kakor mogočen lev. Rjove tako, da se je vest njegovega mogočnega rjovenja iz daljnega vzhoda razširila po celotnem svetu.
Resasti bradovec raste tudi v naših gozdovih, pod starimi drevesi, vendar jih najdemo zelo redko. Resasti bradovci so zavarovani in na rdečem seznamu gliv, kar pomeni, da je nabiranje v naravi prepovedano. Zato je tu Gobnik, ki jih goji za nas.
Resasti bradovec: kako ga uporabiti
Resasti bradovec velja za pravo kulinarično specialiteto. Ima zelo zanimivo mesnato strukturo. Primeren je za vse, ki iščejo nadomestke za meso, za popestritev jedilnika in za veliko umami okusa. Njegov okus nekateri primerjajo z morskimi sadeži.
Iz te gobe lahko pripravimo zanimiv gobji “steak”, primeren je za pečenje v ponvi, na žaru in v pečici, lahko se ga celo ocvre ali doda juham in enolončnicam.
Kdo je Gobnik, ki goji šitake za vas?
Gobnik je urbana kmetija, kjer Timotej Gungl s strastjo vzgaja širok nabor gob: šitake, resastega bradovca, kraljeve ostrigarje in druge. Vse se je začelo s šalo o norih gobah, ki je v Timotejevih možganih porodila idejo, da bi gojenje gob (takšnih ali drugačnih) približal prav vsakemu izmed vas. Z gojenjem gob se je začel ukvarjati že pri 14. letih, ko je skozi hobi razvijal svoje znanje. Ljubezen do gobarskega sveta in želja, da bi ljudem ponudil vrhunske sestavine, ki jih lahko vključijo v svoje jedi, sta ga spodbudili, da hobi spremeni v posel. Kot kuhar je svoj fokus usmeril na pridelavo izbranih vrst gob, za katere ve, da bodo navdušile vsakogar, ki jih poskusi.