SADJE Z NERETVE

V času sezone (oktober-januar) dostavljamo sadje z Neretve. Sodelujemo z Elvisom, ki ima v dolini reke Neretve velik nasad sadja, te dobrote pa trikrat tedensko pripelje v Slovenijo. Od naše prevzemne točke ga razvozimo po vsej Sloveniji.
Sadje, ki ga pripeljemo z Neretve, je škropljeno samo pred odprtjem cvetov. Ko se na rastlini začnejo pojavljati plodovi, jih ne škropijo več. Na noben način ni obdelano s kakršnimikoli kemikalijami. Ni voskano, ni zaplinjeno.
Skozi celotno sezono so na voljo mandarine (različne sorte dozorevajo skozi sezono), limone in suhe fige. Na začetku sezone bo možno dobiti tudi granatno jabolko, proti koncu sezone so na voljo še pomaranče, klementine in grenivke. Če vas zanima odlično domače neretvansko olivno olje, nas kontaktirajte.
Sadje je sproti obrano in dostavljeno v Slovenijo. To pomeni, da je obrano, ko je dozorelo; ne dozoreva v komorah. Je vedno sveže.
.

Obvezna so naročila.

Naročilo lahko oddate preko spodnjega obrazca, kjer je tudi navedeno, kdaj bomo v vašem kraju

Naročilnica
Ime in priimek
Ime in priimek
ime
priimek
Naročilo
Regija prevzema

Kam dostavljate?

Spodaj so po regijah navedeni kraji, kamor dostavljamo. V zgornjem obrazcu so izpisani trenutno znani termini dostave – najprej izberite želeno regijo in datum dostave, nato pa v okence zapišite, v katerem kraju bi želeli prevzeti sadje (torej enega od krajev, ki je na voljo znotraj posamezne regije). Točno lokacijo vam sporočimo v povratnem e-mailu, ki ga dobite
pred prevzemom, skupaj z vsemi ostalimi informacijami za prevzem.

NA SEDEŽU PODJETJA: Prevzem je možen kadarkoli po predhodnem naročilu.

DOLENJSKA 1: Dolenjske Toplice, Novo mesto

DOLENJSKA 2: Dobruška vas, Šentjernej

DOLENJSKA 3: Mirna Peč, Trebnje

DOLENJSKA 4: Dvor, Straža

GORENJSKA: Kamnik, Kranj, Tržič, Brezje

GORENJSKA IN GORIŠKA: Medvode, Škofja Loka, Gorenja vas, Cerkno, Tolmin

OSREDNJA SLOVENIJA: Ivančna Gorica, Grosuplje, Ljubljana

POSAVJE: Krško, Brežice

ZASAVJE: Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Rimske Toplice, Sevnica

PRIMORSKA: Vrhnika, Unec, Postojna, Divača, Koper

ŠTAJERSKA: Lukovica, Trojane, Celje, Slovenska Bistrica, Maribor, Lenart, Ptuj

Zakaj so mandarine še (delno) zelene?

Barva lupine citrusov ne določa stopnje zrelosti citrusov. Bolj kot bodo hladne noči v dolini reke Neretve, bolj bo mandarinina lupina oranžna. Ne ustrašite se torej (delno) zelene mandarine. Raje eno poskusite in se prepričajte, da so že prijetno sladke.

Vas mikajo mandarine v supermarketu, ki so lepo oranžne in imajo nižjo ceno?

Nekateri tudi v dolini Neretve mandarine oberejo zelo zgodaj, ko so še popolnoma zelene. Te mandarine nato v komorah čakajo, da jih odpeljejo v supermarkete. Ne dozorevajo naravno, zato njihov okus ne bo enako intenziven. Poleg tega so močno kemijsko obdelane. Ja, so pa lepe oranžne barve. Zakaj? Ker jih s pomočjo etilena obarvajo v plinskih komorah. Etilen je naravni rastlinski hormon, ki se sicer naravno tvori med zorenjem plodov. Postopek torej sproži naravno zrelost lupine in obarva mandarine na oranžno (enako velja za pomaranče, tudi za limone, ki se obarvajo v rumeno), a brez dodatnega vpliva na stopnjo zrelosti sadeža. Po domače – lupina daje lažen občutek zrelosti, je lepa oranžna, sadež v notranjosti pa ni popolnoma zrel. Citrusi sodijo med klimakterno sadje, kar pomeni, da po obiranju ne zorijo več. Ti postopki imajo torej le estetsko vlogo in so popolnoma brez dodatnega vpliva na stopnjo zrelosti sadeža.

Zakaj se citrusi v supermarketih lepše svetijo?

Imazalil je sistemski fungicid, ki ščiti agrume pred plesnijo. Citrusi so premazani z njim in se lepše svetijo, a taka lupina ni primerna za zaužitje. Ameriška agencija za varstvo okolja je imazalil celo ocenila kot rakotvorno snov. Imazalil ostane v zemlji in se ne izpira.

Je lupina vaših citrusov užitna?

Ja. Lupina je užitna, ker ni bila z ničemer škropljena, zato jo lahko uporabite na različne načine. Nekateri olupke dajo na radiator in v stanovanju potem prijetno diši. Iz mandarininih olupkov delajo arancine (kandirane mandarinine lupinice). Za nekatera peciva uporabljajo cele mandarine, ki jih najprej pokuhajo; pripravite lahko tudi marmelado. Olupke lahko posušite in zmeljete, ter si iz njih pripravite čaj.

Kako so vaše suhe fige drugačne od tistih iz trgovine?

Fige so sušene na soncu, ob dalmatinski burji. Naravno sušene, brez dodatkov, niso žveplane. Shranite jih v steklen kozarec in/ali v hladilnik, če želite, da vam zdržijo dlje.

Koliko časa citrusi ostanejo sveži?

Stranke poročajo, da imajo zaboj mandarin tudi po en mesec in več. Nekatere stranke so založile zaboj pomaranč v kleti in jih odkrile par mesecev po zaključku sezone, pa so bile še vedno polne soka. Pomembno je, da zaboj pregledate, odstranite poškodovano sadje in ga potem postavite na hladno.

Limone bi rad pil celo leto. Kako naj jih shranim?

Iztisnite limonin sok in ga dajte v posodice za led. Na ta način boste lahko limone uporabljali celo leto – kocko zamrznjene limone vržete v čaj, ki se tako celo hitreje ohladi, ali pa v kozarec vode in si na ta način pripravite limonado.

V zaboju so bile gnile mandarine. Kaj lahko naredim?

Sadje je ročno obrano, ročno skrbno pregledano, a vseeno se zgodi, da se v kakšnem zaboju znajdejo gnile mandarine. Predvsem se dogaja, da pecelj pri obiranju prebode skorjo sosednje mandarine, ali da se pecelj grdo odtrga in ima zato mandarina luknjico. Taka mandarina bo prej začela gniti in to se bo preneslo na ostale mandarine v zaboju. Zato priporočamo, da po prihodu s prevzema domov pregledate zaboj, odstranite mandarine z luknjico in jih pojeste prednostno. Če se zgodi, da je več mandarin v zaboju gnilih takoj po prevzemu, bomo veseli, če nam sporočite. Ob naslednjem prevzemu vam z veseljem nadomestimo izgubljeno količino. Sadje je sproti obrano in dostavljeno sveže, a dogaja se, da je zunaj toplo, ustvari se kondenz in mandarine hitreje gnijejo. Mandarine niso škropljene proti plesni, niso voskane in zaplinjene, zato so naravno hitreje nagnjene h gnitju. Po prevzemu jih torej skrbno preglejte, odstranite tiste z luknjicami, ostale pa hranite na hladnem (klet, hodnik, balkon itd.). V zelo hladnih zimskih dneh jih lahko pokrijete z deko, če jih imate na balkonu. Vsekakor pa jih ne hranite na toplem, sploh pa ne v bližini radiatorjev.

Zakaj so cene tako visoke? Kaj/koga plačam, ko kupim zaboj mandarin?

10 kg mandarin, seveda 🙂

– Kmeta, ki se celo leto trudi, da sadje dozori kot se pričakuje. Dela ni malo. Njemu je mar, da je sadje kakovostno, da dozori na drevesih, da ga ne škropi, ko se začnejo pojavljati plodovi, in da ga ne obdeluje s kakršnimikoli kemikalijami.
– Delavce, ki obirajo sadje, da lahko sveže pride do nas.
– Kmeta, ki je hkrati še voznik in zvečer sede v kombi in je celo noč na poti, da so zjutraj sveže mandarine dostavljene k nam. Ne glede na razmere na cestah.
– Gorivo, za katerega vemo, da se je hudo podražilo.
– Embalažo, ki je bila lani pol cenejša kot je letos.
– Nas, ki sadje pripeljemo do vas in se trudimo, da vam ugodimo z lokacijo in uro.
– Pa seveda so tukaj še stroški s.p.-ja itd.

Z veseljem delamo, kar delamo. Veseli smo vaših pozitivnih odzivov. Hvaležni smo za vsak nasmeh, lepo besedo.

Nekateri se seveda čudijo nad ceno ali nam zaradi cene celo namenijo kakšno grdo besedo, a taki so na srečo v manjšini.

Nagovarjamo torej tiste, ki vam je pomembno, kaj jeste in cenite kvaliteto. Tisti, ki me poznate, veste, koliko mi pomeni, da se ne zliva kemije po sadju, in mi zato zaupate, ko vam povem, da je sadje škropljeno samo takoj po cvetenju.

Vsak ima možnost zaviti v bližnji supermarket in kupiti mnogo cenejše sadje. Tiste so bile škropljene, obrane nezrele, kemično obdelane po obiranju, v komorah so čakale na transport in od polja do vas potovale (pre)dolgo. So z Neretve? Najbrž so. Ampak ni vse, kar je z Neretve, enako dobro. Zato – bodite kritični. Pozanimajte se, kaj kupujete, komu zaupate in kaj cenite.

Iskreno mi je žal za kmete, ki so tako zelo spustili cene, da se tudi v Sloveniji že dobi mandarine po ceni, po kakršni so sicer na voljo v dolini Neretve. Ne vem, kakšni vse so njihovi razlogi, vem pa, da na ta način težko pošteno plačajo delavce. Ne vem niti, kakšno je njihovo sadje. Je res neškropljeno? Je res sveže obrano? Ne vem. Vem zase, vem za našega Elvisa. Vem, da dostavljamo vrhunsko sadje. Moj sin je imel hude alergične reakcije na citruse. Odkar jemo Elvisove citruse, vemo, da ni alergičen na samo sadje, ampak na kemikalije, s katerimi je obdelano. Odkar jemo Elvisovo sadje, sin nima več nikakršne reakcije na citruse. In že samo to je meni dovolj jasen pokazatelj, da je sadje tako kot mora biti.

Imam dodatno vprašanje. Na koga se lahko obrnem?

Dobrodošli, da pišete na info@mamihobotnica.si. Z veseljem vam bom odgovorila.

Za konec pa še nekaj odzivov naših zadovoljnih strank:

– »Super dostava in še bolj super mandarine. Ne morem verjeti, kakšna razlika s trgovinskimi!«
– »Jaz bi rada samo povedala, da so mandarine najboljše, kar sem jih kdaj jedla. Hvala!«
– »Saj ne rečem, mandarine so top. Ampak suhe fige so pa neverjetne! Nisem še jedla tako dobrih fig.«
– »Res so dobre! Počasi razumem, kako nekateri celih 10 kg tako hitro pojejo.«
– »Fige so top! Hvala za dostavo.«
– »Mandarine so nam ful všeč, jih bomo še naročili.«
– »Mandarine so njami, jedli bi jih še in še.«
– »Limone so vrhunske, veliko soka dajo, pa še lupinico uporabim.«
– »Super dobre mandarine. Otroci so največji kritiki in naši so jih pomljaskali kot za stavo!«
– »Sočne mandarine in limone, pa tako lepo dišijo!«