Recept: MANDARININ KOLAČ S KOŠČKI ČOKOLADE

  • Post category:RECEPTI

Sezona mandarin je v teku in kljub temu, da gredo mandarine hitro v promet in vam jih zmanjka še pred naslednjo dostavo, večkrat dobim vprašanje: kaj pa še lahko naredimo z mandarinami?

Petro, ki ustvarja pod imenom Slaščice Peggy, sem prosila, da pripravi recept za pecivo, ki ga boste lahko pripravili sami. In tukaj je – mandarinin kolač s koščki čokolade. Njami je!

Za vas je pripravila aktualen recept, saj se je sezona mandarin končno začela. Tale kolač ima čudovit okus po mandarinah, njegova barva je žareče rumena, je mehek in se ne drobi. Odličen je kot posladek ob kavi ali čaju, lahko pa ga imate tudi za zajtrk ali malico. Seveda je za recept uporabila naše mandarine, saj ste tako lahko brez skrbi – tudi lupinica je užitna, saj mandarine niso škropljene. Uporabila je moko Kmetije Malerič (zmleta je bila iz njihovih lastnih žit, na mlin na kamen en dan preden jo je uporabila).

MANDARININ KOLAČ S KOŠČKI ČOKOLADE

Sestavine za kolač:

220 g pšenične bele moke

100 g bio trsnega sladkorja

1 čajna žlička pecilnega praška

½ čajne žličke sode bikarbone

ščep soli

½ čajne žličke bio bourbonske vanilije

240 ml soka mandarin

50 ml bio kokosovega olja

½ jušne žlice lupinice mandarin

50g temnih čokoladnih kapljic

Postopek:

V posodi najprej združimo vse suhe sestavine: moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in vanilijo ter premešamo. Nato si v drugo posodico pripravimo stisnjen sok mandarin, naribano mandarinino lupinico in kokosovo olje. Mokre sestavine zlijemo k suhim in nežno premešamo z metlico. Na koncu dodamo še čokoladne kapljice.

Manjši pekač za šarkelj (lahko uporabimo tudi pravokoten pekač) naoljimo s kokosovim oljem in potresemo z moko (odvečno moko, ki se ne oprime pekača, odstranimo). Kolač pečemo v že ogreti pečici na 180°C približno 40 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je kolač pečen. Če je zobotrebec suh, lahko kolač vzamemo iz pečice. Pustimo ga v pekaču vsaj 10 minut, nato pa ga prevrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi. Ohlajenega posipamo z mletim sladkorjem.

Naj vam tekne!