MANDARINE z Neretve (2/5/10 kg)

6,00 21,00 

✔ Domače mandarine z Neretve iz družinske kmetije so sladke, sočne in brez peščk.
Niso obdelane s kemikalijami, niso voskane in niso zaplinjene.
✔ Mandarine so sproti obrane in dostavljene v Slovenijo.
Jamčimo 100% svežino.

✔ Preverjeno brez pesticidov. Preverite analizo.


Na voljo med oktobrom in januarjem.

Šifra: Ni na voljo Kategorija: Oznaka:

Opis

Sveže in domače mandarine z Neretve na vaš jedilnik

Mandarine z Neretve dozorevajo med oktobrom in januarjem. Tekom sezone so na voljo različne sorte. Sadje, ki ga pripeljemo z Neretve, je škropljeno samo pred odprtjem cvetov. 

! Ko se na rastlini začnejo pojavljati plodovi, jih ne škropijo več. 

Tako plodovi na noben način niso obdelani s kakršnimikoli kemikalijami. Niso voskane, niso zaplinjene. Sadje je sproti obrano in dostavljeno v Slovenijo. To pomeni, da je obrano, ko je dozorelo; ne dozoreva v komorah in je zato vedno sveže. Zato sem navdušena, da lahko brez skrbi uživam tudi v lupini.

domače

zdravo

neškropljeno

sveže

dostava v vaš kraj

Pomembno mi je, od kje pride hrana, ki jo jemo. Ker je bil sin alergik, smo temu posvetili dodatno pozornost in tako smo naleteli tudi na sadje z doline reke Neretve. Imeli smo priložnost jesti sadje od kmeta, ki sadja ne škropi, zagotavlja, da sadje ni obrano prezgodaj in prepeljano v hladilnice, temveč je obrano sveže in takoj pripeljano v Slovenijo.

“Navdušuje me to, kako sveže sadje dobimo, obrano in naslednji dan že pripeljano in to dobiš še v svoj kraj. To da niso špricane, zaplinjene in bog ve kaj še trgovci počnejo z njimi, ker mi je pomembno, da lahko uporabimo tudi lupino. Pa seveda njihov okus, res so sladke, sočne in nimajo pešk.” – Teja Močnik

Moj sin je imel zelo hudo alergijo na citruse. Oboževal je mandarine, ampak po enem samem krhlju je imel tako rdečo ritko, da smo ob previjanju vsi jokali z njim, ker ga je tako bolelo/peklo. Mandarine smo skrivali pred njim, da ne bi imel težav. 

Potem pa sem odkrila mandarine z Neretve, ki niso špricane, ki se ne kopajo v kemikalijah in smo poskusili s tistimi. Sin ni imel nobenih težav! Končno je lahko pojedel ogromno mandarin, kar učke so se mu zasvetile vsakič, ko jih je videl, in ni imel nobenih reakcij. Takrat sem ugotovila, da sploh ni bil alergičen na mandarine kot take, ampak na vse kemikalije, s katerimi so obdelane. 

Od takrat nismo nikoli več kupili mandarin v trgovini. In če sem iskrena, tudi drugega sadja in zelenjave ne (ali pa res izjemoma). Pojavila se je možnost, da se povežemo direktno s pridelovalcem, beseda je dala besedo in odločili smo se, da dostop do tega zares najboljšega sadja ponudimo tudi drugim. Najprej samo domačim, prijateljem in znancem, naslednjo sezono pa smo začeli s prodajo po Dolenjski in Gorenjski. Na Instagramu so se vrstile pobude “pridi še k nam” … in kmalu smo bili po vsej Sloveniji. 

Stranke razveseljujemo z dostavo in mnoge med njimi imajo podobno zgodbo kot mi – alergije na citruse, ki to sploh niso. Mnogi so mislili, da ne bodo smeli nikoli več jesti mandarin, potem pa so ugotovili, da lahko uživajo v nešpricanih mandarinah z Neretve.

Za sodelovanje z Elvisom iz doline reke Neretve smo se odločili, ker smo preko posrednika prišli direktno v stik z njim. Bili smo navdušeni nad njihovimi mandarinami in po pogovoru z njimi smo vedeli, da jim lahko zaupamo. Res jim je mar za naravo, za ljudi in od sebe želijo dati le najboljše. Mandarine in ostale citruse škropijo samo pred odprtjem cvetov, potem pa nič več. Obirajo ročno. 

V delo je vpeta cela družina – Elvis, njegova žena, otroci, sestra z družino, starša … Delajo s srcem in jim je mar za vsako stranko. Letos smo obiskali njihove nasade, in ko je deblo polno polžev, veš, da drevo ni škropljeno. Polže odstranjujejo ročno vsakih nekaj dni. Se pa kdaj kakšen pretihotapi v Slovenijo. 🙂 Stranke so mi že večkrat potrdile, da so vesele, ko vidijo polže na sadju, ker tako vejo, da so naravne.

“Ko mandarino primeš v roko, takoj veš, da je drugačna kot tista, ki si jo kupil v trgovini. Včasih je dovolj že samo pogled na našo in trgovinsko mandarino, pa vidiš ogromno razliko.”

Včasih me kdo vpraša, kdo kupi 10 kg mandarin. Pa se samo nasmejim in povem, da se hitro pojejo. Včasih kakšna družina že isti dan po dostavi vpraša, kdaj bo naslednja dostava, ker jim je zmanjkalo mandarin. Seveda je odvisno, kakšni navdušenci nad citrusi smo in kako velike so družine, a večini je kilogram ali dva premalo in jim je potem žal, ker so naročili premalo. Pa še dolgo zdržijo (če jih primerno hranimo), tako da se splača narediti zalogo.

Mandarine z Neretve so priljubljeno sadje, ki izvira iz Dalmacije na Hrvaškem. To območje je posebno primerno za gojenje mandarin, saj ima blago mediteransko podnebje s toplo pomladjo in poletjem ter milejšimi zimami. Prav tako je tudi zemlja na območju reke Neretve zelo primerna za gojenje teh sočnih sadežev.

Mandarine z Neretve se odlikujejo po svoji sladkosti, sočnosti in aromi. Imajo gladko, tanko lupino, zaradi česar so enostavne za olupiti. Njihova barva se giblje od zelene do oranžne, odvisno od zrelosti. Ko so popolnoma zrele, so sočne, mehke in polne okusa, kar jih naredi priljubljeno izbiro za uživanje surovih ali pri pripravi različnih jedi in sladic.

Območje ob reki Neretvi je znano tudi po številnih nasadih mandarin, ki ustvarjajo slikovito pokrajino. Prav zaradi tradicionalnega načina gojenja, ročnega obiranja in skrbnega ravnanja s sadjem, so mandarine z Neretve cenjene po kakovosti. V zadnjih letih so se prizadevanja za zaščito porekla in kakovosti tega sadja okrepila, da bi ohranili tradicijo in kulturo ter zagotovili, da se izdelek ne proizvaja na drugih območjih pod istim imenom.

OPOZORILO:
Vsak ima možnost zaviti v bližnji supermarket in kupiti mnogo cenejše mandarine. Tiste so bile špricane, obrane nezrele, kemično obdelane po obiranju, v komorah so čakale na transport in od polja do vas potovale (pre)dolgo. So iz Neretve? So.
Ampak ni vse, kar je z Neretve, enako dobro!
Zato – bodite kritični. Pozanimajte se, kaj kupujete, komu zaupate in kaj cenite.

Iskreno mi je žal za pridelovalce, ki so tako zelo spustili cene, da se tudi v Sloveniji že dobi mandarine po ceni, po kakršni so sicer na voljo v dolini Neretve. Ne vem, kakšni vse so njihovi razlogi, vem pa, da na ta način težko pošteno plačajo delavce. Niti ne vem, kakšno je njihovo sadje. Je res nešpricano? Je res sveže obrano? Ne vem. Vem zase, vem za pridelovalca, ki dostavlja nam. In vesela sem, da lahko odlično sadje dostavim tudi vam.

a

Domače mandarine z Neretve so izjemno okusne, imajo tudi precejšnjo prehransko vrednost. Bogate so z vitaminom C, vitaminom A, vlakninami in antioksidanti, kar prispeva k splošnemu zdravju in dobremu počutju. 

Mandarine so bogate z vitaminom C, ki ima ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, varuje pred oksidativnim stresom in pripomore k zdravju kože. Vsebujejo tudi slavne antioksidante, kot so flavonoidi, karotenoidi in askorbinska kislina, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

Vlaknine v mandarinah spodbujajo zdravje prebavnega sistema in pomagajo pri preprečevanju zaprtja. Zaradi visoke vsebnosti vode pa mandarine pomagajo ohranjati telesno hidracijo.

♡ Mandarine so odlična in okusna sestavina uravnotežene prehrane, ki prispeva k splošnemu dobremu počutju in zdravju. Vključite jih v svojo prehrano skupaj z drugimi sadjem, zelenjavo, beljakovinami in zdravimi maščobami, da ohranite zdrav način življenja.

Strokovnjaki pogosto priporočajo uživanje domačih mandarin v hladnejši polovici leta, predvsem jeseni in pozimi, iz več razlogov:

Sezonska dostopnost: Domače mandarine so jeseni in pozimi pogosto sezonsko sadje, kar pomeni, da so takrat najbolj sveže in hranilne. Ko uživamo sezonsko sadje, imamo dostop do svežih pridelkov z boljšo aromo, teksturo in okusom.

Izboljšanje imunskega sistema: Mandarine so bogate z vitaminom C, ki je ključen za krepitev imunskega sistema. V hladnejših mesecih, ko se pojavljajo prehladi in gripe, je pomembno, da naše telo dobi dovolj hranil, ki lahko pripomorejo k ohranjanju zdravega imunskega odziva.

Vitamini in minerali: Jesenske in zimske mandarine ponujajo različne vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje za dobro počutje v tem obdobju. Poleg vitamina C vsebujejo tudi vitamin A, ki je koristen za ohranjanje zdravja kože in vida, ter druge hranilne snovi, kot so vlaknine, kalij in vitamin B6.

Spodbujanje lokalne pridelave: Uživanje domačih mandarin spodbuja lokalno pridelavo sadja, kar je koristno za lokalno gospodarstvo in okolje. Poleg tega imajo domače mandarine manjši ogljični odtis, saj niso prepeljane na dolge razdalje.

Kljub temu, da so mandarine koristne v hladnejši polovici leta, pa je raznolika in uravnotežena prehrana z vključenimi sezonskimi sestavinami pomembna skozi vse leto, saj različna sadja in zelenjava zagotavljajo različne hranilne snovi, ki so potrebne za celoletno zdravje.

Domače mandarine so lahko primerne za otroke s prehranskimi alergijami iz več razlogov:

Naravna sestava: Domače mandarine ne vsebujejo umetnih dodatkov, barvil ali konzervansov, ki bi lahko povzročili alergijske reakcije. Za razliko od nekaterih umetno obarvanih ali aromatiziranih živil so domače mandarine naravno in varno sadje za otroke.

Redko povzročajo alergije: Mandarine so precej redka alergenska hrana in običajno ne povzročajo alergijskih reakcij pri večini ljudi. Seveda pa je vsak otrok edinstven in se lahko alergije razlikujejo, zato je vedno priporočljivo, da spremljate reakcije otroka po zaužitju mandarin.

Brez glutena: Domače mandarine so brez glutena, kar je pomembno za otroke, ki imajo celiakijo ali preobčutljivost na gluten.

Visoka vsebnost vitamina C: Mandarine so bogate z vitaminom C, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema. Čeprav obstajajo redki primeri alergije na vitamin C, so ti primeri izjemno redki.

Lahko prebavljive: Mandarine so mehko sadje z visoko vsebnostjo vlaknin, kar omogoča lažjo prebavljivost, še posebej v primerjavi z nekaterimi drugimi sadji.

Recepti

Tukaj je preprost recept za zdravo sladico z mandarinami:
SORBETNA SLADOLEDNA REZINA IZ MANDARIN

Sestavine:

  • 4 zrele mandarine
  • 1/4 skodelice medu (ali po okusu)
  • 1/2 skodelice navadnega jogurta (lahko uporabite tudi grški jogurt za bolj kremasto teksturo)
  • 1 žlica svežega limoninega soka
  • 1 čajna žlička limonine lupinice (naredi pospeši okus)
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta (po želji)

 

Navodila:

Mandarine olupite in odstranite peške. Narežite jih na manjše koščke.

V mešalniku ali blenderju zmešajte narezane mandarine, med, jogurt, limonin sok, limonino lupinico in vanilijevo ekstrakto. Mešajte, dokler ne dobite gladkega in kremastega preliva.

Vzemite model za kruh ali drugo posodo za peko in vanj nalijte pripravljeno mešanico.

Pokrijte posodo s folijo in postavite v zamrzovalnik za približno 4-6 ur ali čez noč, da se sladoledna rezina dobro zamrzne.

Ko je sladoledna rezina dovolj zamrznjena, jo vzemite iz zamrzovalnika in počakajte nekaj minut, da se malo odtali. Nato jo narežite na rezine ali kocke za serviranje.

Ta osvežilna sorbetna sladoledna rezina iz mandarin je odlična alternativa običajnemu sladoledu, saj vsebuje naravne sestavine brez dodanih sladkorjev in umetnih konzervansov. Mandarine dodajo sladkobo in osvežilen okus, med pa naravno sladkobo brez pretiranega dodanega sladkorja.

Uživajte v tej osvežujoči in zdravi sladici iz mandarin, ki bo zagotovo navdušila vaše brbončice!

Priprava sirupa iz mandarin je preprosta in odličen način, kako ohraniti okus mandarin skozi vse leto. Uporabite ta sirup za pripravo osvežilnih pijač, koktajlov, sladic ali pa ga preprosto dodajte vodo za osvežujočo poletno pijačo.

Sestavine:

  • 1 kg domačih mandarin
  • 500 g sladkorja (po želji lahko prilagodite količino glede na sladkost, ki jo želite doseči)
  • 500 ml vode
  • 1 žlička limonine lupinice 

 

Navodila:

Mandarine dobro operite in olupite. Olupke narežite na majhne koščke ali jih grobo nasekljajte.

V veliki posodi zavrite vodo in sladkor (prilagodite količino sladkorja po lastnem okusu – več sladkorja bo dalo slajši sirup, manj pa bolj svež in naraven okus mandarin). Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

Dodajte narezane mandarinske lupine in limonino lupinico v sladkorno vodo.

Zmanjšajte temperaturo na nizko in pustite, da sirup rahlo vre 15-20 minut, da se okusi mandarin prenesejo v tekočino. Medtem ko sirup vre, stisnite sok iz mandarin. Uporabite ročni sokovnik ali pa z rokami iztisnite sok iz mandarin.

Ko je sirup kuhan, odstranite posodo iz toplote in pustite, da se malo ohladi.

Nato sirup precedite skozi fino cedilo, da odstranite koščke lupine in druge trdne delce.

Dodajte sveže iztisnjen mandarinov sok v sirup in dobro premešajte.

Vlijte sirup v čiste in suhe steklenice ali kozarce. Dobro zaprite pokrovčke.

Vaš domač mandarinov sirup je pripravljen! Sirup shranite v hladilniku, kjer bo ostal svež in uporaben dlje časa. Uporabite ga za pripravo osvežilnih pijač ali pa ga prelijte čez sladoled ali palačinke za dodaten okus.

Dodatne informacije

količina

1kg, 2kg, 5kg, 10kg

Customer Reviews

Based on 289 reviews
92%
(265)
4%
(13)
1%
(3)
1%
(3)
2%
(5)
M
Milena Mali
Najboljše mandarine

Več kot odlične so vaše mandarine. Od kar jih kupujem pri vas, mi na misel ne pride, da bi jih kupila v trgovini.

M
Manja dernovsek
Mandarine

4

S
Saša

MANDARINE z Neretve (2/5/10 kg)

A
Andrina Cigale
Zelo okusen in zdrav prigrizek

5

M
Martina Urbanc

MANDARINE z Neretve (2/5/10 kg)

Morda vam bo prav tako všeč…