RECEPT: fokača in česnove bagete iz pšenične bele moke

  • Post category:RECEPTI

V zadnjih mesecih uporabljamo sveže mleto moko iz Kmetije Malerič v Črnomlju. Ker je priprava kruha s sveže mleto moko nekoliko drugačna kot z moko, ki smo jo vajeni kupiti v trgovini, smo pripravili recepte, ki vam bodo v pomoč pri pripravi najboljšega kruha. V nadaljevanju vam predstavljamo recepta za fokačo in česnove bagete.

FOKAČA

SESTAVINE:

1000 g pšenične bele moke
540 ml vode
42 g kvasa (en svež ali dva suha)
1 žlica sladkorja
3 žličke soli
45 g olivnega olja

Kvas raztopimo v mlačni vodi in mu dodamo žlico sladkorja. Moki dodamo tri žličke soli in jo premešamo. K moki vlijemo kvasno mešanico. Testo dobro pregnetemo (če imamo možnost, si pomagamo s kuhinjskim robotom). Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo s krpo in na toplem pustimo vzhajati 40 minut.

Prostoren in nizek pekač namastimo z olivnim oljem. Testo samo preložimo v pekač in ga s prsti testo naluknjamo.

Fokačo pustimo vzhajati še od 30 do 40 minut. V tem času pečico segrejemo na 220-250° (odvisno od pečice, prilagodite se svoji pečici in nastavite na tako temperaturo, na kakršni običajno pečete kruh).

Tik preden damo fokačo v pečico, jo premažimo z mešanico vode in olja.

Potresemo z listki rožmarina in grobo soljo, dodamo lahko tudi sušene paradižnike ali olive.

Pečemo približno 20 minut.

Fokača pred peko.

 

ČESNOVE BAGETE

SESTAVINE:

1000 g pšenične bele moke
520 ml vode
42 g kvasa (en svež ali dva suha)
1 žlica sladkorja
3 žličke soli
45 g olivnega olja
4 glavice česna

Kvas raztopimo v mlačni vodi in mu dodamo žlico sladkorja. Moki dodamo tri žličke soli in jo premešamo. K moki vlijemo kvasno mešanico. Testo dobro pregnetemo (če imamo možnost, si pomagamo s kuhinjskim robotom). Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo s krpo in na toplem pustimo vzhajati 40 minut.

Česen olupimo, nasekljamo in prepražimo na olju. Ohladimo.

Testo še enkrat pregnetemo in ga razdelimo na štiri enake dele.
Testo oblikujemo v pravokotnik, nanj naložimo popražen česen (eno četrtino na vsako bageto) in zavijemo v obliko bagete.

Bagete pustimo vzhajati še od 30 do 40 minut. V tem času pečico segrejemo na 220-250° (odvisno od pečice, prilagodite se svoji pečici in nastavite na tako temperaturo, na kakršni običajno pečete kruh).

Tik preden damo bagete v pečico, jih premažemo z mešanico vode in olja, ter jih zarežemo po dolžini.

Pečemo jih približno 20 minut.

Bagete, spečene z Maleričevo moko, med peko zelo lepo razpočijo.