O MENI

Živjo, sem Martina Zupanc Lah. Že nekaj let ustvarjam pod imenom Mami Hobotnica. Osebni blog je prerasel v blagovno znamko, pod katero danes združujem več različnih dejavnosti. Od tu tudi izvira ime Mami Hobotnica – vedno sem rada delala več stvari hkrati in si večkrat želela, da bi imela toliko rok, kot ima hobotnica lovk.

Vse se je začelo z uvajanjem hrane mojemu prvorojencu. Že v nosečnosti sem vedela, da ne bom uvajala po najbolj razširjenem sistemu, saj se mi kašice niso zdele naravna izbira, pritegnil me je BLW (baby led weaning; uvajanje hrane v otrokovem ritmu). Ta pristop takrat v Sloveniji še ni bil tako razširjen, poglobila sem se v raziskovanje in se popolnoma navdušila. Najino pot uvajanja hrane sem delila na blogu in Instagram profilu. Iz osebne izkušnje lahko potrdim, da je bila izbira prava in še enkrat sem se pri drugorojenki uvajanja hrane lotila na enak način. Skozi leta sem pridobila kar nekaj znanja in izkušenj, ki sem jih združila v spletni program za sproščeno uvajanje hrane. Preko programa starše želim opolnomočiti z znanjem ter zaupanjem vase in v svojega otroka. Moja želja je, da bi bilo obdobje uvajanja hrane za vse sproščeno in prijetno.

Istočasno z uvajanjem hrane pa sem začela spoznavati, da je pomembno tudi, kakšno hrano jemo v različnih obdobjih leta. Družinsko prehrano smo sezonsko prilagodili, znanje in informacije, ki sem jih pridobila skozi raziskovanje, pa sem združila v e-knjigo Štirje letni časi na krožniku – za vso družino.

Pomembno mi je, od kje pride hrana, ki jo jemo. Ker je bil sin alergik, smo temu posvetili dodatno pozornost in tako smo naleteli tudi na sadje z doline reke Neretve. Imeli smo priložnost jesti sadje od kmeta, ki sadja ne škropi, zagotavlja, da sadje ni obrano prezgodaj in prepeljano v hladilnice, temveč je obrano sveže in takoj pripeljano v Slovenijo.

Potem se je ponudila priložnost, da tudi drugim omogočimo, da uživajo v tem sadju. V času sezone (oktober-januar) torej po celi Sloveniji prodajamo sadje z Neretve. Stranke pa so me vedno večkrat spraševale tudi po drugih izdelkih in pridelkih, saj vejo, da sem zahteven potrošnik in mi ni vseeno, kaj jemo in uporabljamo. Ponudile so se priložnosti za sodelovanja in tako zdaj počasi širimo ponudbo.

Pod blagovno znamko Mami Hobotnica tako omogočam nakup izdelkov, pridelkov, sadja, zelenjave in drugega, za katerim stojim. Naša prednost je, da vse to lahko prevzamete v bližini svojega doma, saj omogočamo dostavo po Sloveniji, določene izdelke pa je možno tudi naročiti po pošti.

Kot bivša radijka (za mano je več kot deset let dela v radijskem etru) in novinarka pa se ne morem odreči pisnemu in vokalnemu izražanju. Pišem članke, bloge, objave za družbena omrežja in podobno, sodelujem pri snemanju reklam, oddaj, podcastov itd.

Z možem sva izbrala hišo ob gozdu. Poleg dveh otrok naš dom dopolnjujeta tudi dva pasja prijatelja – mešanka Rubi in greyhound Kian, ki je bil posvojen iz irskega zavetišča. Radi smo v naravi, uživamo na izletih. Z veseljem raziskujem nove stvari, širim obzorja in delim svoje izkušnje. Sem zagovornica rastlinske prehrane, naravnih pristopov, naravne kozmetike in čistil ipd.

Kam dostavljate?

Tekom sezone (oktober-januar) dostavljamo praktično po celotni Sloveniji. Ob naročilu izberete želen kraj prevzema in znotraj tega razpisan termin. Točno lokacijo vam sporočimo v povratnem e-mailu, ki ga dobite najkasneje en dan pred prevzemom, skupaj z vsemi ostalimi informacijami za prevzem.

Prevzem je možen tudi vsako soboto med 9h in 12h na tržnici v Dolenjskih Toplicah ter vsak dan po predhodnem dogovoru na sedežu podjetja v Uršnih selih.

Kako lahko plačam?

Plačilo je možno s kartico ob zaključku naročila, kot nakazilo na TRR ali plačilo z gotovino ob prevzemu. Na tržnici in na sedežu podjetja je možno le plačilo z gotovino.

Zakaj so (na začetku sezone) mandarine še (delno) zelene?

Barva lupine citrusov ne določa stopnje zrelosti citrusov. Bolj kot bodo hladne noči v dolini reke Neretve, bolj bo mandarinina lupina oranžna. Ne ustrašite se torej (delno) zelene mandarine. Raje eno poskusite in se prepričajte, da so že prijetno sladke.

Vas mikajo mandarine v supermarketu, ki so lepo oranžne in imajo nižjo ceno?

Nekateri tudi v dolini Neretve mandarine oberejo zelo zgodaj, ko so še popolnoma zelene. Te mandarine nato v komorah čakajo, da jih odpeljejo v supermarkete. Ne dozorevajo naravno, zato njihov okus ne bo enako intenziven. Poleg tega so močno kemijsko obdelane. Ja, so pa lepe oranžne barve. Zakaj? Ker jih s pomočjo etilena obarvajo v plinskih komorah. Etilen je naravni rastlinski hormon, ki se sicer naravno tvori med zorenjem plodov. Postopek torej sproži naravno zrelost lupine in obarva mandarine na oranžno (enako velja za pomaranče, tudi za limone, ki se obarvajo v rumeno), a brez dodatnega vpliva na stopnjo zrelosti sadeža. Po domače – lupina daje lažen občutek zrelosti, je lepa oranžna, sadež v notranjosti pa ni popolnoma zrel. Citrusi sodijo med klimakterno sadje, kar pomeni, da po obiranju ne zorijo več. Ti postopki imajo torej le estetsko vlogo in so popolnoma brez dodatnega vpliva na stopnjo zrelosti sadeža.

Zakaj se citrusi v supermarketih lepše svetijo?

Imazalil je sistemski fungicid, ki ščiti agrume pred plesnijo. Citrusi so premazani z njim in se lepše svetijo, a taka lupina ni primerna za zaužitje. Ameriška agencija za varstvo okolja je imazalil celo ocenila kot rakotvorno snov. Imazalil ostane v zemlji in se ne izpira.

Je lupina vaših citrusov užitna?

Ja. Lupina je užitna, ker ni bila z ničemer škropljena, zato jo lahko uporabite na različne načine. Nekateri olupke dajo na radiator in v stanovanju potem prijetno diši. Iz mandarininih olupkov delajo arancine (kandirane mandarinine lupinice). Za nekatera peciva uporabljajo cele mandarine, ki jih najprej pokuhajo; pripravite lahko tudi marmelado. Olupke lahko posušite in zmeljete, ter si iz njih pripravite čaj.

Koliko časa citrusi ostanejo sveži?

Stranke poročajo, da imajo zaboj mandarin tudi po en mesec in več. Nekatere stranke so založile zaboj pomaranč v kleti in jih odkrile par mesecev po zaključku sezone, pa so bile še vedno polne soka. Pomembno je, da zaboj pregledate, odstranite poškodovano sadje in ga potem postavite na hladno.

Limone bi rad pil celo leto. Kako naj jih shranim?

Iztisnite limonin sok in ga dajte v posodice za led. Na ta način boste lahko limone uporabljali celo leto – kocko zamrznjene limone vržete v čaj, ki se tako celo hitreje ohladi, ali pa v kozarec vode in si na ta način pripravite limonado.

V zaboju so bile gnile mandarine. Kaj lahko naredim?

Sadje je ročno obrano, ročno skrbno pregledano, a vseeno se zgodi, da se v kakšnem zaboju znajdejo gnile mandarine. Predvsem se dogaja, da pecelj pri obiranju prebode skorjo sosednje mandarine, ali da se pecelj grdo odtrga in ima zato mandarina luknjico. Taka mandarina bo prej začela gniti in to se bo preneslo na ostale mandarine v zaboju. Zato priporočamo, da po prihodu s prevzema domov pregledate zaboj, odstranite mandarine z luknjico in jih pojeste prednostno. Če se zgodi, da je več mandarin v zaboju gnilih takoj po prevzemu, bomo veseli, če nam sporočite. Ob naslednjem prevzemu vam z veseljem nadomestimo izgubljeno količino. Sadje je sproti obrano in dostavljeno sveže, a dogaja se, da je zunaj toplo, ustvari se kondenz in mandarine hitreje gnijejo. Mandarine niso škropljene proti plesni, niso voskane in zaplinjene, zato so naravno hitreje nagnjene h gnitju. Po prevzemu jih torej skrbno preglejte, odstranite tiste z luknjicami, ostale pa hranite na hladnem (klet, hodnik, balkon itd.). V zelo hladnih zimskih dneh jih lahko pokrijete z deko, če jih imate na balkonu. Vsekakor pa jih ne hranite na toplem, sploh pa ne v bližini radiatorjev.

Zakaj so cene tako visoke? Kaj/koga plačam, ko kupim zaboj mandarin?

10 kg mandarin, seveda 🙂

 • Kmeta, ki se celo leto trudi, da sadje dozori kot se pričakuje. Dela ni malo. Njemu je mar, da je sadje kakovostno, da dozori na drevesih, da ga ne škropi, ko se začnejo pojavljati plodovi, in da ga ne obdeluje s kakršnimikoli kemikalijami.
 • Delavce, ki obirajo sadje, da lahko sveže pride do nas.
 • Kmeta, ki je hkrati še voznik in zvečer sede v kombi in je celo noč na poti, da so zjutraj sveže mandarine dostavljene k nam. Ne glede na razmere na cestah.
 • Gorivo, za katerega vemo, da se je hudo podražilo.
 • Embalažo, ki je bila lani pol cenejša kot je letos.
 • Nas, ki sadje pripeljemo do vas in se trudimo, da vam ugodimo z lokacijo in uro.
 • Pa seveda so tukaj še stroški s.p.-ja itd

Z veseljem delamo, kar delamo. Veseli smo vaših pozitivnih odzivov. Hvaležni smo za vsak nasmeh, lepo besedo.

Nekateri se seveda čudijo nad ceno ali nam zaradi cene celo namenijo kakšno grdo besedo, a taki so na srečo v manjšini.

Nagovarjamo torej tiste, ki vam je pomembno, kaj jeste in cenite kvaliteto. Tisti, ki me poznate, veste, koliko mi pomeni, da se ne zliva kemije po sadju, in mi zato zaupate, ko vam povem, da je sadje škropljeno samo takoj po cvetenju.

Vsak ima možnost zaviti v bližnji supermarket in kupiti mnogo cenejše sadje. Tiste so bile škropljene, obrane nezrele, kemično obdelane po obiranju, v komorah so čakale na transport in od polja do vas potovale (pre)dolgo. So z Neretve? Najbrž so. Ampak ni vse, kar je z Neretve, enako dobro. Zato – bodite kritični. Pozanimajte se, kaj kupujete, komu zaupate in kaj cenite.

Iskreno mi je žal za kmete, ki so tako zelo spustili cene, da se tudi v Sloveniji že dobi mandarine po ceni, po kakršni so sicer na voljo v dolini Neretve. Ne vem, kakšni vse so njihovi razlogi, vem pa, da na ta način težko pošteno plačajo delavce. Ne vem niti, kakšno je njihovo sadje. Je res neškropljeno? Je res sveže obrano? Ne vem. Vem zase, vem za našega Elvisa. Vem, da dostavljamo vrhunsko sadje. Moj sin je imel hude alergične reakcije na citruse. Odkar jemo Elvisove citruse, vemo, da ni alergičen na samo sadje, ampak na kemikalije, s katerimi je obdelano. Odkar jemo Elvisovo sadje, sin nima več nikakršne reakcije na citruse. In že samo to je meni dovolj jasen pokazatelj, da je sadje tako kot mora biti.

Vstopite v kontakt z mano

Z izpolnitvijo spodnjega obrazca se prijavite na individualen posvet. Po prejemu vaših podatkov vas kontaktiram za določitev individualnega termina.

  Vaše ime*

  Vaša e-pošta*

  Vaše sporočilo*