Jerca & ZAČETKI UVAJANJA PO METODI BLW

  • Post category:BLW

Gostim mamico Marušo Plesnik Rošer, ki je trenutno v fazi uvajanja hrane svoji hčerki in z nami deli svojo izkušnjo uvajanja po metodi BLW.

Za metodo BLW sem slišala pred slabima dvema letoma, ko sem se začela pripravljati na uvajanje goste hrane pri prvi hčeri – Manci. Niti se ne spomnim, kje točno sem v poplavi različnih smernic uvajanja goste hrane zasledila to metodo, lahko da je celo ona poiskala mene. Vem pa, da sem v trenutku vedela, da bom uvajala po metodi BLW. Prepričalo me je več stvari, ki so se mi zdele nadvse logične. Zakaj bi miksal skupaj različno zelenjavo, meso in ostalo v en »zdrizast« pripravek? Je pa res, da sem osebno kar malo občutljiva na teksturo hrane, ki se mi zdi prav tako pomembna kot sam okus in vonj hrane. Npr. okus gob mi je prijeten, sama tekstura pa ne. Da o drugih koristih uvajanja hrane po metodi BLW ne govorim – razvoj govora, fine motorike, krepitev samozavesti otroka, da lahko tudi sama pojem vroče kosilo in še mnoge druge. Seveda je na začetku pravi nered, ki pa ga, ko sešteješ vse prednosti, hitro spregledaš.

Ko sem v drugi nosečnosti na baby showerju z zavezanimi očmi poizkušala različne kupljene kašice za dojenčke (še zdaj se mi obrača, ko se spomnim na kombinacijo ribe in testenin?!?), je bila samo dodatna potrditev, da bom tudi v drugo uvajala z metodo BLW.

Začetek uvajanja po metodi BLW

Z uvajanjem sva začeli kakšen teden pred dopolnjenim šestim mesecem. Jerca je kazala očitne znake zanimanja za hrano,  ker pa še ne sedi čisto samostojno, jo imam med hranjenjem v naročju. Čisto prvo živilo, ki ga je dobila za poskusiti, je bila banana. Pekla sem bananine muffine in ji iz radovednosti ponudila banano. Malone jo je zgrabila z obema rokama in si jo porinila v usta. In tako sem si rekla, nič več čakanja, začnimo. Pred tem sam osvežila svoje znanje ter prebrala e-knjigo Štirje letni časi na krožniku in šla skozi spletni program za sproščeno uvajanje hrane.

Kaj ponuditi dojenčku po metodi BLW?

Zastavljenih nimam nobenih ciljev: koliko more pojesti ali kdaj bo v celoti uveden kakšen obrok. Bolj grem po občutku in sledim Jercinemu tempu in zanimanju. Zaštartali sva s šparglji. Zakaj šparglji? Prvič, ker poskušam slediti sezonskemu in čim bolj lokalnemu. V ta namen sem pri svojem dragem možu nažicala, da mi je uredil visoko gredo, kjer že pridno raste zelenjava. Poleg tega so šparglji idealne oblike za samostojno hranjenje, samo odstraniš trdi del šparglja in ga termično obdelaš. Trenutno zelenjavo skuham na sopari. Uporabim kar navaden kuhinjski lonec in cedilo, ki je na mojo srečo že bilo v kompletu s posodo in zdaj končno ne sameva več v predalu.

Jerca brez večjih težav zagrabi kose hrane in jih suvereno nese v usta. Ker še vedno malo cvikam, sem seveda v prvih dneh zelenjavo čisto prekuhala. Jerca jo je v svojem zanosu speštala s svojimi malimi, močnimi rokicami. Brokoli, cvetačo in šparglje prime za pecelj in grmiček lepo cuzlja. Polento in krompir skuham in narežem v obliko debelejšega pomfrija ter dodatno popečem, da dobita lepo skorjico in v rokicah ne razpadeta takoj. Pri rižu in proseni kaši sva preizkusili metodo prednaložene žličke. Tudi to je brez problema nesla v usta in jo cuzala. Seveda je žlico obrnila tudi okoli in z njo veselo mahala. Na mojo srečo sta bila riž in kaša precej pacasta in nista takoj padla iz žlice ter letela predaleč naokoli.

Metoda BLW: slediti otroku

Hranjenje zaključiva, ko Jerca pokaže da ima dovolj, kar je kar očitno. Začne se glasno pritoževati in zvijati v mojem naročju. Ko zaključiva, ji ponudim še tekočino (prekuhano vodo z malo kumine ali vodo, v kateri so se kuhala jabolka). V ta namen imam majhne kozarčke. Jerci še ni najbolj jasno, kako piti iz kozarčka. Vendar ne dvomim, da bo hitro osvojila tudi to. 😊 Preden jo izpustim na prostost, ji umijem roke in obrazek, ter preverim usta, če v njih slučajno ni ostal kakšen kos hrane.

Prvi trije tedni so bili bolj kot ne nežen uvod v pisan svet goste hrane. Večino hrane je pristalo na nama in na tleh ali ostalo na krožniku. Nekaj pa je le uspešno prišlo do želodčka, kar se je naslednji dan videlo v plenici. Lahko rečem, da so ji vsa ponujena živila bila všeč in ni zavrnila nič od ponujenega.

Se že veseliva naslednjih dni uvajanja in spoznavanja novih živil in eksperimentiranja z recepti.

Povzetek prvih treh tednov uvajanja po metodi BLW

Št. uvedenih obrokov: 0 (ziza je še vedno zakon)

Nova živila: šparglji, korenček, brokoli, cvetača, polenta, riž, krompir, jabolko, banana, prosena kaša

Izzivi in težave: ujeti pravi čas hranjenja, optimalna stopnja trdote hrane, nesamostojno sedenje, motnje med hranjenjem