Veliko vode za veliko mleka

  • Post category:DOJENJE

Kaj naj naredim, da bom imela dovolj mleka, je najbolj pogosto vprašanje o dojenju, ki ga dobim. Sama sem rodila s carskim rezom in zato naval mleka dobila precej pozno. Kot sem že pisala, sem si res želela dojiti in zato sem se bila pripravljena tudi konkretno potruditi, da mleko bo in da ga bo dovolj.

Carski rez ima svoje prednosti. Počivati moraš! Ker me je bilo okrevanja po carskem rezu precej strah, saj sem od znank slišala tisoč zgodb o tem, kako je treba počivati in NIČ početi še nekaj tednov po porodu, sem ta navodila vzela skrajno resno in se pustila razvajati. In ker se dejansko še nekaj časa nisi zmožna čisto normalno premikati, dejansko paše, da lahko ležiš. Ležiš pa seveda ob svojem dojenčku in tukaj je prvi nasvet za pot do uspeha – gnezdenje! To pomeni, da sta z dojenčkom v tesnem fizičnem stiku koža na kožo. Počitek bo prav tako blagodejno vplival na proizvodnjo mleka.

In kot sem nakazala v naslovu – veeeeliko tekočine! Jaz sem rodila poleti, res je bilo noro vroče in sem popila ogromno tekočine. Pred ali med vsakim podojem sem popila vsaj 2 dcl vode ali čaja. Pila sem čaj mamica, ki vsebuje rastline, ki so v njem vsaka s svojim namenom: pospešujejo nastajanje mleka, delujejo proti strjevanju mleka med dojenjem, pomirjajo in odpravljajo napenjanje, obnavljajo porodne poti in mišično tkivo prizadetih rodil. Čaj torej ugodno vpliva na mamico, saj poskrbi za boljšo regeneracijo po porodu, ter poveča količino mleka, hkrati pa blagodejno vpliva tudi na otroka pri težavah z zaprtjem in prebavnimi krči. Čaj mi je priporočala Marjeta Hudobivnik Purgar (luti.si) in ga nisem pila le v prvih tednih, temveč tudi kasneje ob poskokih v rasti ipd., ko sem čutila, da potrebujem več mleka. Lahko rečem, da dejansko deluje. Nekaj ur po tem, ko sem pila čaj, je mleko začelo teči kot noro.

Že med nosečnostjo sem začela jemati amrit kalash, ki je en redkih izdelkov, ki bi ga res priporočala vsakomur. Jaz sem ga začela jesti, ko sem zaradi zdravstvenih težav med nosečnostjo morala jemati precej močna zdravila in me je bilo strah, kako bodo vplivala na otroka, zato sem želela okrepiti telo z nečim 100% naravnim. Jedla sem ga tudi po porodu in iz lastne izkušnje lahko povem, da res pomaga, da se hitro vrneš v staro formo (nikoli si ne bi mislila, da bom tako hitro okrevala po carskem rezu), poleg tega krepi imunski sistem, daje energijo, preko mleka pa ga dobi tudi dojenček za splošno zdravje. Iskreno povedano – vreden vsakega evra.

Pozabite na urnike. Otrok se ne doji na tri ure. Tudi vi najbrž ne jeste vsak dan ob isti uri in enake količine. Otrok se doji, ko to potrebuje. In zna dobro pokazati, ko vas potrebuje. To pomeni dojenje na pobudo. Včasih na pol ure, včasih na tri ure. Včasih pije deset minut, drugič je priklopljen pol ure. Vse to je v redu. Samo zaupajte mu in hkrati zaupajte sebi.

Pustite se razvajati, naj vas partner zmasira s prijetnim masažnim oljem – za sprostitev, več energije in boljše počutje. Med masažo se sprošča oksitocin, hormon ljubezni, zdravljenja, miru. Vse to posledično vpliva tudi na količino mleka. Mleko namreč boljše teče ob zadostni količini oksitocina, ta pa se dodatno izloča, ko mama ni v stresu, temveč je sproščena in zadovoljna.

Pred kratkim sva o tej temi klepetali z Marjeto, ki mi je povedala, da za večjo laktacijo priporoča tudi eterično olje komarčka (eno kapljico pod jezik skupaj s kozarcem vode, in sicer maksimalno trikrat na dan 14 dni, nato pa je potrebno narediti 14 dni pavze). Tega sama nisem preizkusila, ker takrat za to še nisem vedela, pa nekako niti nisem potrebovala, saj so zadostovali že drugi ukrepi.

Stara mama vam bo najbrž svetovala polento. Tudi te sem pojedla kar nekaj v prvih tednih. Težko rečem, če je pomagalo, ampak najbrž je, skupaj z vsem ostalim, npr. sezamovimi ploščicami.

foto: Ustvari spomin

V končni fazi pa je najbolj pomembno zaupanje. Zaupanje vase in zaupanje v otroka. Mamica, zmoreš! Pozabi na vse strahove, ki so jih naselili vate, pozabi na to, da obstaja alternativa, »če ne bo šlo«, ker bo šlo! Narava je poskrbela za to, da lahko nahranimo svoje potomce. Včasih ni bilo vprašanje, ali boš dojila, ali bo dovolj mleka. Dojile so in bilo je dovolj mleka. Spodbujale so se med sabo in si pomagale. Tudi danes je lahko tako. Upam, da imaš okrog sebe ljudi, ki te spodbujajo. V vsakem primeru pa vabljena v facebook skupino Dojiva se, kjer se mamice bodrimo in si pomagamo, ko pride do problema. Če misliš, da si naredila že vse, priporočam, da pokličeš svetovalko za dojenje in jo prosiš za nasvet, ker verjamem, da obstaja rešitev. Včasih je rešitev čisto preprosta, a je same ne vidimo in potrebujemo pomoč. Naj te ne bo strah ali sram prositi za pomoč. Morda ti pri prvem otroku ni uspelo, pa ti zdaj bo, ker imaš dodatna znanja in več podpore, da boš zaupala vase in boš zmogla!

Medsebojno se bomo podpirale tudi na Festivalu Dojiva se. Dobrodošla, da se nam pridružiš! Festival bo 4. avgusta potekal v več krajih po Sloveniji, jaz sem med organizatorkami dogodka v Tržiču. Podrobnosti o dogodku bom kmalu objavila na svoji facebook strani. Zaenkrat ti lahko zaupam, da se bomo med 9h in 12h družili v učilnici na prostem ob OŠ Križe.