TISINA BLW PUSTOLOVŠČINA: Prvi trije tedni

  • Post category:BLW

Tisa je bila stara pet mesecev in pol, ko je jasno pokazala, da je čas za uvajanje hrane. Jedli smo lubenico, ona jo je pograbila, nesla v usta in jo cuzala. Jaz pa sem se morala sprijazniti, da bomo začeli z uvajanjem prej kot sem načrtovala (začeti sem želela po dopolnjenem šestem mesecu).

Veš, kaj je BLW? Simpl razlaga: je okrajšava za baby led weaning. Gre za način uvajanja hrane, pri katerem popolnoma sledimo otroku. Ponujamo mu kose in se hrani sam. BLW ni modna muha. Je način uvajanja hrane iz pradavnine. Ko je otrok pripravljen, pograbi hrano in jé skupaj z družino. Vmes smo (vsi mi kot družba) potem malo zašli, začeli komplicirati s kašicami, pasiranjem itd. Jaz zagovarjam, da mora otrok jesti hrano tako kot je. Torej nespasirano, tako kot jo bo jedel kasneje v življenju.

Zakaj kašice? Jaz mislim, da zato, ker s(m)o starši razvajeni. Večina razmišlja tako, da je lažje spasirati kašico in jo po žličkah otroku dati v usta – če je nad tem navdušen ali ne. Nobene packarije in to je to. Meni je lažje dati otroku del svojega obroka in ga držati v naročju medtem ko sama jem. Ja, potem je nekaj čiščenja po tleh, ampak mi je vredno, ker imam ob tem otroka, ki je zadovoljen, ker je nekaj dosegel sam. Kašice so se začele dajati tudi zato, ker so ljudje kar naenkrat imeli potrebo po tem, da hrano uvajajo prej. Včasih se je čakalo, da je bil otrok pripravljen, potem pa se je začelo hiteti in prehitevati otroka. Ne razumem, zakaj.

Eden prvih ponujenih obrokov

Tisa je imela pri petih mesecih in pol vse znake pripravljenosti, razen samostojnega sedenja. Ker se je Erik samostojno usedel šele pri desetih mesecih, sem se odločila, da na to ne bom čakala. Do nadaljnjega jo bom torej držala v naročju v pokončnem položaju.

Jaz sem na tem področju precej »stroga«. BLW zame pomeni, da otrok vedno jé sam. Da mu nikoli ne pripraviš kašice, in da ga nikoli ne hraniš ti.
»Jaz sem mu dajala kašice, pri desetih mesecih pa sva začela z BLW.« To potem ni BLW. BLW ne pomeni (samo) hranjenja s koščki, ampak hranjenje na otrokovo pobudo. S koščki pa bo tako slej ko prej začel vsak. BLW se prepogosto razume kot hranjenje s koščki. Ampak v resnici bo otrok dobil tudi hrano “na žlico”, npr. gres ipd. Sprva bo najbrž tudi to jedel z rokami, počasi pa osvojil pribor. Jaz ji juho zaenkrat dajem po kozarčku, da jo popije.


Kljub temu da imam precej močna prepričanja, in da hranjenja s kašicami ne razumem, mi je vseeno, kako ti hraniš svojega otroka. Imam prijateljice, ki svoje otroke hranijo s kašicami, pa se lahko čisto normalno pogovarjamo tudi o uvajanju hrane 🙂 Zadnjič me je ena mamica vprašala, zakaj so mi kašice nenaravne. Niso mi nenaravne kašice same po sebi, ker ja, tudi odrasli kdaj jemo kaj spasiranega, npr. kremno juho, ampak pač to jemo občasno. Nenaravno mi je hranjenje otroka. Otrok je sposoben več, kot smo včasih pripravljeni verjeti. Vsak otrok (razen, če ni rojen veliko prezgodaj ali ima kakšne zdravstvene težave) je sposoben jesti sam že kot dojenček. Samo dovoliti mu moramo. Z uvajanjem se nam ne sme muditi.

BLW absolutno ni za prestrašene mame, ki mislijo, da se bo otrok zadavil, če bo dobil košček hrane. Ampak jaz ob tem vedno opozorim, da se otroku lahko zaleti tudi kašica (najbrž se mu je tudi mleko kdaj, a ne?). Tečaj prve pomoči pa bi bil tako ali tako priporočljiv za vsakega starša 😉
BLW niti ni za tiste, ki uvajanje hrane dojemate kot odstavljanje od dojenja in komaj čakate, da bo nadomestil obrok. Uvajanje hrane ne bi smelo biti odstavljanje od dojenja. Uvajanje hrane pomeni spoznavanje hrane, spoznavanje okusov, oblik, tekstur, vonjev itd. Včasih traja mesece preden otrok sprejme hrano. Ampak to je ok.

Trije različni kosi zelenjave. Različne oblike, teksture, barve, okusi, vonji.

Jaz v prvih tednih hrano ponujam najkasneje za kosilo. Zato, da lahko spremljam, če bi bila kakšna reakcija in zato, ker se črevo šele navaja na vse skupaj in si res ne želim dodatno neprespanih noči. Če jo bo črvičilo, naj jo čez dan. Večerja torej pride na vrsto kot zadnja. Včasih dobi za jesti enkrat na dan, včasih dvakrat. Odvisno od tega kaj in kdaj jemo ostali ter kdaj ona spi.

Jaz sem se odločila, da ji bom prve dva do tri tedne ponujala samo sadje in zelenjavo. Načeloma vedno vsaj dve različni stvari, da se sama odloči, kaj bo poskusila, in da – kot sem že omenila – spoznava različne barve, oblike, teksture, vonje in okuse. Poletje je idealen čas za uvajanje, ker je vrt poln dobrot. Zato ji ponujam tudi hrano, ki spada pod alergene (paradižnik recimo), ampak ker ga imam na svojem vrtu, vem, da ni bil nič šprican in ji ga upam dati. Če bi hrano začela uvajati decembra, paradižnik ne bi bil na krožniku prav kmalu, ampak šele v sezoni. Vedno se trudim izbirati lokalno in sezonsko hrano tudi za nas. Poleti to res ni težko, izbire je veliko. Tisa je tako v prvih treh tednih spoznala že veliko različnega sadja in zelenjave. Poskusila je lubenico, robide, maline, jabolko, hruško, breskve, od zelenjave tudi surov paradižnik, kumaro, papriko. Korenje, brokoli, stročji fižol sem ji skuhala, ampak na minimalno vode. Rdečo peso in krompir sem spekla v pečici, bučko sem popekla na ponvi.

Maline in robide niso optimalne oblike za začetek uvajanja, a Tisa se je z njimi odlično spopadla.

Tisa je nad hrano navdušena in jo z veseljem spoznava in okuša. Prav veliko zaenkrat seveda ne pojé, ampak po izločkih vidim, da kar nekaj hrane v resnici že ostane v njej. Naju navdušuje predvsem s svojo zagnanostjo in resnično željo po raziskovanju. Hrane se vedno zelo razveseli in jo že obvlada kot prava profesionalka 🙂 Lepo je jedla celo robido in malino, ki sicer nista najbolj primerne oblike za začetek uvajanja. Malino sem ji za začetek nataknila na prst, robido pa je pograbila kar sama. Pravzaprav je navdušila že prvič, ko je pograbila lubenico, ker košček prav tako ni bil primerno odrezan (takrat še nisem vedela, da jo bo poskusila), ona pa jo je držala in jedla kot da to dela že nekaj časa 🙂


Na slikah lahko vidiš, kako je zgledalo prehranjevanje v prvih treh tednih. Zdaj ji bom počasi začela dodajati tudi druge stvari. Se oglasim čez kak teden 😉 Če bi naju rada spremljala sproti in te zanima več, pa dobrodošla na moj instagram profil.