TISINA BLW PUSTOLOVŠČINA: Četrti teden – malo bolj zares

  • Post category:BLW

Po treh tednih spoznavanja sadja in zelenjave sem se odločila, da je čas še za druge okuse. Zaenkrat ji bom ponujala brezglutenska živila (gluten bi rada uvajala čim kasneje). Jajce bom najbrž uvajala kmalu, ampak po dopustu. Meso ji bom dala, ko bom dobila kaj domačega (računam na piščanca in govedino – drugega niti ostali ne jemo, zato ji ne bom uvajala npr. zajca ipd.). Kot boste videli v nadaljevanju, je že dobila prvo ribo. Mlečnih izdelkov še ne bom uvajala – na vrsto pridejo najbrž šele po devetem mesecu. Kravje mleko bo dobila pred vstopom v vrtec, pa še to samo zato, da vidimo, da ni alergična, ker sicer mleka pri nas ne pijemo. Vsaj do prvega leta ne bo dobila gob, morskih sadežev ipd. Pa seveda ne soli in sladkorja.

22. dan – pesini polpeti

22. dan uvajanja

Danes sem ji pripravila kosilo zelo na hitro. Ni namreč zaspala takrat, ko sem pričakovala, da bo, zato sva jedli pred spancem. Sebi sem pogrela včerajšnje ostanke, Tisi pa naredila najbolj simpl polpete z rdečo peso in ajdovo moko, zraven pa servirala paradižnik in papriko. Nad paradižnikom je navdušena! Sledilke na instagramu so me prosile za sliko obrokov prej/potem, zato jo bom večinoma objavljala. Nekaj drobtinic od polpetov je bilo še na tleh, pa paprika vidim, da se je nekam skrila. Pojedla je namreč ni.

22. dan – krožnik po zaključenem hranjenju

23. dan uvajanja

Dnevnega ritma nikakor ne uspeva ujeti. Danes je to zgledalo tako, da je začela tečnariti, ko sem pripravljala kosilo, sem ji dala zizo in je zaspala. Kosilo sem torej pojedla sama, ona je jedla, ko se je zbudila. Pa dolgočasni sva bili danes s kosilom. Ampak dojenčku je vseeno, če je cel teden enaka hrana 😉 Zase sem naredila bučkine polpete in solato s paradižnikom, kumaro, mehkim sirom in bučnim oljem. Tisa pa je jedla bučkine polpete (namenoma narejene v podolgovati obliki, da lažje prime). Sestavine: čebula, naribane bučke, kumina, ajdova moka. Zraven sem ji ponudila svež paradižnik in kumaro. Ampak danes nisva ujeli pravega momenta in ni bila prav hudo zainteresirana. Polpetke je sicer jedla in bila kar zadovoljna, potem pa se je naveličala in sva se šli umiti in na še eno rundo zize 🙂

23. dan – bučkini polpeti

24. dan uvajanja

Danes sva imeli dva obroka. Za kosilo sem ji pripravila brezglutenske testenine s paradižnikovo omako (paradižnik, česen in peteršilj sem pokuhala, potem pa zmiksala), zraven servirala svežo kumaro in paradižnik. Testenine so ji bile zanimive, ni pa kaj dosti pojedla. Zanimal jo je tudi paradižnik, a ne za dolgo. Kumari ni namenila pozornosti ☺️ Za zajtrk pa sva jedli bananin kruh. Njej sem ga pripravila z ajdovo moko in brez dodanega sladkorja in drugih dodatkov (nam dodam orehe in koščke čokolade). Zraven sem ji dala omako: banana + rožičeva moka. Nič ji nisem pomagala pri hranjenju. Ko je zagrabila bananin kruh, ga je avtomatsko namočila v omako in jo potem lizala dol. Malo je odgriznila, ampak nič prežvečila in pojedla. Zlato pravilo za začetek uvajanja: ne se preveč truditi s pripravo, saj je velika verjetnost, da sploh ne bo nič pojedel.

24. dan – testenine s paradižnikovo omako
Bananin kruh z bananino omako
25. dan uvajanja

Kakšen luksuz je uvajanje hrane poleti, ko 25. dan lahko že sladoled ješ! Tisa nas je napadala že dlje časa, ko smo jedli sladoled in sem se odločila, da pripravim takega, ki ga lahko jé tudi ona. In na ta način sem ji lahko dala tudi letošnje domače češnje, ki sem jih imela v skrinji. Zmiksala sem jih skupaj z banano in napolnila modelčke za sladoled. Naredila sem še en okus, in sicer breskev in banane. Uživala je in bi ga jedla še še še. Tole je super tudi za takrat, ko jih mučijo zobki in dlesnim paše hladno. No, tudi za kosilo sem ji privoščila žurko (sebi pa veliko pospravljanja). Ker želim, da jé čimbolj podobno kot mi (pač ne soljeno), je danes tudi ona dobila riž in kumare “v omaki”, ampak ona seveda še brez smetane. Torej kuhane kumare, hehe. Z dodanim šetrajem. Mislim, da ji je uspelo pojesti nekaj rižkov in pa kumare so ji bile zelo všeč. Za popiti je pa dobila jabolčni sok. Kuhala sem namreč kompot, ker iz jablan že ful odpadajo jabolka in mi jih je škoda metati stran. Jih obrežem, narežem in skuham kompot. Dodala sem cimet, zvezdasti janež in komarček. Zelo ji je bilo všeč, čeprav je bil precej kisel, in ga je kar precej popila.

25. dan – prvi sladoled

26. dan uvajanja

Danes smo spet vsi skupaj jedli zunaj, in sicer pečen krompir in orado z žara. Krompirja sem ji namenoma dala več, ker sem vedela, da bo letel po tleh in res je poskusila čisto vsakega. Orado sem pripravila s česnom in rožmarinom. Jo je poskusila – zagrabila v dlan in potem cuzala. Nekaj jo je pojedla, ne pa vse. Pila je spet jabolčni kompot nad katerim je zelo navdušena in bi ga kar pila pila pila.

26. dan – prvič ribica

27. dan uvajanja

Spet testenine? Ma, ja 🙂 Včeraj sem kuhala paradižnikovo mezgo, ki je v moji izvedbi v resnici bolj zelenjavna omaka. Paradižnik, paprika, bazilika, peteršilj, čebula in česen. Vse to sem pokuhala, zmiksala in večino zapakirala za v skrinjo, nekaj uporabila za lazanjo, ki jo bomo jedli za kočerjo, malo pa sem jo dala na stran in kar direktno v njej Tisi skuhala brezglutenske svedrčke. Uživala je v prehranjevanju, jaz pa malo manj ob čiščenju 😉 Po obroku ji vedno ponudim tudi malo vode, kmalu se pa potem tudi podoji.

27. dan – spet testenine z zelenjavno omako

28. dan uvajanja

Zaspan in len dan sem imela, kar pomeni, da je tudi Tisa na krožnik dobila samo polpetke in danes možnosti izbire pač ni imela. Je bilo pa v teh polpetkih en kup novosti. Dopoldne sem šla na vrt in nabrala blitvo. V tistem trenutku še nisem vedela, kaj bom z njo. Zmiksala sem jo skupaj z lečo, dodala kumino in svežo baziliko, ter ovsene kosmiče. No, mislila sem, da so kosmiči, ki sem jih zadnjič našla v DM, samo navadni polnozrnati brezglutenski ovseni kosmiči. Danes pa sem videla, tik preden sem jih dodala masi, da imajo dodana še sončnična semena, polnozrnate riževe kosmiče, rumeno laneno seme in sezam. Pa sem jih vseeno dala zraven – toliko, da je bila primerno gosta masa. Potem pa pekla cca 20 min na 180 stopinj. Tisa se je z njimi bolj ko ne samo igrala, malo preprijemala, tudi malo grickala in cuzala, ampak prav veliko danes ni ostalo v njej.

28. dan – blitvini polpeti

29. dan uvajanja

Danes sva bili cel dan od doma, zato sem seboj vzela včerajšnje polpetke. Ponudila sem ji jih, ko sem bila s prijateljico na pijači. Malo jih je grickala, jedla jih ravno ni.

30. dan uvajanja

Očitno imam ene čudne dneve. Danes sva imeli leteče dopoldne, potem pa je bilo prevroče in preveč sem bila utrujena, da bi sploh lahko pomislila na hrano. Imela sem še eno precej veliko breskev in sem jo narezala in ponudila Tisi. Pojedla je skoraj polovico!

31. dan uvajanja

Danes sva imeli bolj jesensko kosilo. Pa še to ni bilo tipično kosilo, ampak bolj zajtrk ali malica. Na parceli imamo stare sorte jablan, iz katerih že odpadajo jabolka. Na enem od dreves rastejo res lepa velika jabolka in mi jih je škoda metati stran (za kar tako jesti so namreč prekisla). In kot sem že omenila skuham kompot. Danes sem jabolka narezala na krhlje, da sem ji lahko ponudila tudi samo kuhana jabolka. Odlila sem vodo in jo shranila za pitje, iz preostanka jabolk pa naredila čežano. Veš, da je jabolčna čežana lahko nadomestek jajca? Jaz sem ji danes dodala ajdovo moko in brezglutenske ovsene kosmiče ter spekla palačinke. Ker imam domača jabolka, ki niso špricana, jih kuham z lupino. Tisa je krhlje zelo lepo jedla tako, da ji je lupina ostala v roki, ostalo je pa pojedla. In pojedla je res veliko.

31. dan – ajdova palačinka z jabolčno čežano

Če bi naju rada spremljala sproti in te zanima več, pa dobrodošla na moj instagram profil.