SOFIINO POTOVANJE V SVET HRANE IN NOVIH OKUSOV: Šparglji so zakon!

  • Post category:BLW

Gostim mamico V. Š., ki je trenutno v fazi uvajanja hrane svoji hčerki in z nami deli svojo izkušnjo.

Za nami je že mesec in pol uvajanja goste hrane. Preden sem sploh pričela z uvajanjem, sem mislila, da je to cela znanost. Pa ta knjiga, pa tista knjiga, ogromno enih informacij, v katerih sem se preprosto izgubila. Dejansko sem bila živčna, kako bova midve to izpeljali. Ampak, mamice, ko enkrat začnete, je vse lažje. Z informacijami na enem mestu vam je v pomoč spletni program za sproščeno uvajanje hrane.

V zadnjih dveh tednih sva v Sofiino prehrano dodali šparglje, pšenične testenine, piro. Moram priznati, da so bili šparglji pri nas pravi hit. Sofia jih je dobesedno mlela, tako so ji bili všeč. Sem jih pa pokuhala v manjši količini vode in narezala na pol, da jih je lažje prijela. Šparglji so odličen dodatek k vsakemu obroku, saj vsebujejo železo in so naravni probiotik. Kar se pa tiče testenin, priznam, sem kar malo odlašala z njimi. Razlog? Me je bilo nekako strah, kako bo to Sofia jedla in, ali jih bom pravilno skuhala. No, strah je bil povsem odveč. Skuhala sem jih, da so bile res mehke in ponudila s špinačno omako. Sama sem uporabila široke rezance. Hčerkici so se kar dopadle, le nekaj težav je imela, kako jih prijeti, saj so ji polzele iz rok (sem jih pa prerezala na pol po dolžini). A veste, kako je bila nazadnje jezna na te rezance. 🙂 Na koncu jih je samo še po tleh metala. Martina dodaja: Izberite testenine, ki bodo dojenčkom manj polzele iz rok. Svedrčki bodo odlična izbira. 

Šparglji in testenine s špinačo.

Nov mesec, nov obrok – uvajanje zajtrka

V teh dveh tednih sva pričeli tudi z uvajanjem drugega obroka, odločila sem se za zajtrk. Največkrat imava za zajtrk omleto, mini palačinke, jogurt in sadje. Omleto pripravljam na olivnem olju in jo narežem na trakce, malo večje od hčerkine dlani, da lahko nosi v usta. Včasih dodam vmes tudi pretlačen avokado. Sofia obožuje omlete! Mini palačinke naredim iz banane in ovsenih kosmičev (pride boljše, če so zmleti). Sem pa zadnjič poskusila tudi s pirino moko in so prav tako noro okusne. Pred dnevi sva od lokalne kmetije dobili domač polnovredni pirin zdrob, tako da je moja punca tudi to poskusila. Ponudila sem ji ga s pokuhanimi in pretlačenimi jabolki s cimetom in se poslužila tehnike vnaprej naložene žličke. To pomeni, da sem ji zdrob naložila na žličko in ji ponudila z ročajem proti njej, da je lahko prijela. Žlička je bolj kot ne služila za brušenje zob, vendar je nekaj pa le končalo v želodčku. Verjamem, da bo z vajo Sofia tudi žličko obvladala.

Metoda BLW je varna

Se mi zdi, da med ljudmi (mogoče še posebej starejšimi) velja prepričanje, da je otroka bolj varno hraniti po žlički/s kašicami kot pa po BLW metodi. Kot sem že zadnjič omenila, sama sem dobila milijon vprašanj, kako se lahko Sofia sama hrani in to še s koščki. Da ne govorim o tem, da so bili navzoči v nizkem štartu za prvo pomoč pri zadušitvi (in še to napačno). Zato se midve najraje hraniva sami. Nekajkrat se je tudi hčerki zataknilo, vendar nikoli ni bilo treba posredovati. Predvsem bi izpostavila to temo, ker ne želim, da bi se nosečke/novopečene mamice ustrašile tega načina prehranjevanja. Torej, če bi se slučajno kakšen kos hrane zataknil, se dojenčkom sproži gag refleks (prej kot nam odraslim) in kos postavijo nazaj na mesto, kjer ga lahko obvladajo. Pomembno pa je, da otroka hranimo v pokončnem položaju, da se ima možnost izkašljati. Svetujem vam, da obrazložite to tudi drugim, ki tega ne vejo in so priča hranjenju, ker mene so delali zelo živčno in na koncu nisem bila več tako samozavestna.

Metoda BLW se dobro obnese.

Naslednji teden pa se z družinico odpravljamo na izlet in bova morali nekoliko prilagoditi naše hranjenje. Ampak mislim, da bomo kos nalogi!

Komaj čakamo, da bodo v sezoni tudi jagode.