SOFIINO POTOVANJE V SVET HRANE IN NOVIH OKUSOV: Domače je zakon

  • Post category:BLW

Gostim mamico V. Š., ki je trenutno v fazi uvajanja hrane svoji hčerki in z nami deli svojo izkušnjo.

V prejšnjem zapisu sem sanjarila o prvih pridelkih na našem vrtu in veste kaj? Sofia je za vikend jedla prvo mlado špinačo z vrta! Komaj čakam naslednje tedne, ko bo pridelka še več. Prej nikoli zares nisem pazila, kaj sem kupila, iz katere države je prispelo in kaj izdelek vsebuje. Če mi je bilo dobro, sem enostavno to tudi vzela. No, danes sem pa zelo pozorna, kaj kupim in pri izbiri hrane za svojega otroka sem kar izbirčna, res ji poskušam ponujati le najboljše. Če se le da, kupujem domače izdelke od lokalnih kmetij, imamo pa tudi kar nekaj sorodnikov, ki imajo doma ‘mini’ kmetijo (pri njih kupujem npr. jajca, maslo, moko, proseno/ajdovo kašo, kosmiče, piščančje meso, teletino). Poleg tega, da je hrana kakovostna, pa je tudi izredno pomembno, da ponujamo raznovrstno hrano. Sama si kar vsak dan zapišem točno, kaj je Sofia jedla pri določenem obroku.

Uvajanje večerje

No, ko smo že pri obrokih, odločila sem se, da je čas za uvajanje večerje. Običajno večerja okoli 19. ure (okoli 21. ure gre spat) in pri večerji ji ne ponujam nobenih novih živil, da ne bi prišlo do kakšne alergijske reakcije. Do sedaj je jedla različne zdrobe in kašice, palačinke, proseno kašo z omako in jogurt s sadjem.

Uvajanje novih živil

V preteklih dveh tednih sem Sofii ponudila kar nekaj novih živil. In sicer orehe, čebulo, sezam, masleno bučo, kokos, ajdovo in proseno kašo. Od začimb pa sva na seznam dodali drobnjak. Orehe in kokos sem ponudila v različnih kašah (npr. ovseni) in pa tudi zdrobih. Sezam sem vključila v kakšno omako, najbolj se ji je dopadla omaka iz avokada in kozjega jogurta. Masleno bučo pa sem naredila na 1001 način. 🙂 En dan sem skuhala juhico, drugi dan sem naredila pire skupaj s korenčkom, včeraj pa sem pripravila njoke iz maslene buče, drobnjaka in ajdove moke (zraven sem ponudila omako).

Ajdovo in proseno kašo ji ponujam na sladek in slan način, se pravi ali za kosilo ali za večerjo. Za kosilo kaši vedno dodam meso ter različno zelenjavo in začimbe. Za večerjo pa jo skuham v vodi skupaj s cimetom, potem pa dodam sadje (ravno včeraj je jedla ajdovo kašo z banano in jagodami). Vam pa svetujem, mamice, da kašo prej namočite, saj se potem hitreje skuha. Nam kar pride prav, če se Sofia zbudi izredno lačna. Moram priznati, da je kar nepotrpežljiva, ko gre za hrano. Vse mora imeti takoj v rokah, niti sekunde ne smem zamuditi. Tudi ko je z žličko, moramo imeti obvezno dve, da jo ena že naložena čaka, medtem ko z drugo je. Pri sami uporabi žličke je zelo napredovala in je že pravi mali profi. Tako da je tudi hrane vse manj na tleh oziroma na stolčku za hranjenje. Ji pa naložim žličko manj kot pol, da lahko hrano da v usta in ne raztresa.

Kako dojenčku uvajati kruh?

Za mene je bila ena najtežjih stvari uvesti kruh, sem se ga kar nekako izogibala, ker ni enostaven za pojesti, v se namreč ustih lahko naredi cmok. Bilo me je tudi strah, da bo odgriznila prevelik košček in se ji bo zaletelo. Jaz ji za zajtrk kruh namažem s kakšnim namazom (sirnim, avokadovim itd.), da se kruh zmehča in ji ga narežem na trakce, da lahko lepo prime. Sem ji pa eno jutro pripravila tudi nek približek francoskemu toastu. In sicer sem polnozrnatemu toastu obrezala skorjico, ga razvaljala in posipala s cimetom. Potem sem pa toast namočila v jajcu in ga spekla na domačem maslu. Za prste obliznit!

 

Se slišimo kmalu! 🙂