Sobota je dan za čiščenje

  • Post category:TETA PEHTA

Ampak ne pri nas.

Pri nas doma se je pospravljalo preden so prišli obiski. Hehe, oprosti, mami. Spomnim se, da je nekega popoldneva mami imela neko čistilno mrzlico in jo je eden od nas otrok vprašal »mami, kdo pa pride na obisk?«. Se mi zdi, da je bil to takrat en tak »reality check«.

Dokler sem še živela pri starših, sem imela eno res mini mini sobico, za katero bom do smrti trdila, da enostavno ne moreš imeti pospravljene, pa če si še tako želiš.
Ko sem se enkrat preselila na svoje, mi je bila urejenost doma zelo pomembna. Kmalu sem sicer postala nekaj, kar nisem želela biti – živčna, če stanovanje ni pospravljeno. Ponoči nisem spala, če sem vedela, da imam v koritu umazano posodo, da sem pozabila prižgati pralni stroj ipd. Imela sem slabo vest, če sem šla za vikend uživati na sonce, namesto, da bi doma posesala stanovanje.

Potem pa pride otrok in vse se postavi na glavo. Po mojem mnenju sta potem glede čiščenja dva popolnoma različna vidika. Čisto stanovanje ni več prioriteta. Ugotoviš, da je toliko stvari pomembnejših od pospravljenega stanovanja. Raje grem na sprehod z otrokom, kot da bi doma pospravljala. Raje se igram z njim, kot da bi pospravljala za njim. To ne pomeni, da ne znorim vsaj enkrat na teden, ko se mi zazdi, da so stvari ušle izpod nadzora. Tudi, če sem doma samo eno uro na dan, želim, da živimo v urejenem stanovanju.

Istočasno ko čiščenje ni več prioriteta, ti je v resnici pomembno, da je stanovanje čisto, predvsem takrat, ko otrok začne puzati in se igrati na tleh. Ampak si pač olajšaš vse skupaj in ne kompliciraš toliko kot si včasih. Poskrbiš za najnujnejše, za vse ostalo pa se naučiš dojeti, da te bo počakalo. Obiskom pa namesto “oprosti, nimamo pospravljeno” lahko rečeš “če te moti, lahko popraviš; mi raje živimo kot čistimo” 😉

Tisti, ki me poznate, veste, da mi je zelo pomembno, da so izdelki, ki jih uporabljamo, naravni. Tako sem odkrila tudi čistila, ki so prijazna naravi, živalim in seveda ljudem. Super je, ko ugotoviš, da ne potrebuješ agresivnih čistil, ki puščajo posledice na tvojih rokah, da bi bilo stanovanje čisto. Ta objava ni sponzorirana, le želim si, da bi več ljudi preizkusilo prijaznejša čistila.

Torej – pri nas sobota ni dan za čiščenje, ker čistimo takrat, ko je potreba po tem. Vsak dan ali enkrat na teden. Predvsem pa ponavadi zvečer, ko Erik že spi, v meni pa se zbudi nočna ptica.

Jaz sem svoj raj za čistila našla na okay.si. Luštna (spletna) trgovinica, od katere vedno dobiš res lep paketek, ki ti obvezno polepša dan.


Najprej sem se zaljubila v milo za roke z vonjem timijana in rožmarina. Noro dober vonj, ki se ga nikakor ne naveličam. Njegov dodatni plus je, da deluje kot razkuževalec rok in imaš tako 2v1.

Čiščenje otroških igrač je posebej delikatno in jaz tega ne bi delala ravno s katerimkoli čistilom. Sem pa mirna, ker uporabljam naravno čistilo, pa še čisto enostavno ga samo pošpricaš in potem obrišeš s krpo.


Posebno odkritje je razmaščevalec, ki ga uporabljam v kuhinji za čiščenje kuhalne plošče, pultov in pomivalnega korita. Ta stvar dela čudeže! In to kljub temu, da je naravna, brez dodanih kemikalij.


Pri okay.si naročim tudi sredstvo za pomivanje posode, čistilo za kopalnico in tla, skratka praktično vsa čistila, ki jih uporabljamo. Letos sem se odločila še, da se odpovem pralnemu prašku in namesto tega že nekaj mesecev uporabljamo pralno jajce. Navdušena sem! Preprosto ga vržem v pralni stroj in on opravi svojo čarovnijo.

Predvsem zato, ker sem uvajala hrano po sistemu BLW, sem velikokrat dobila vprašanje, kako se spopadam z madeži na oblačilih. Odgovor je preprost – Frosch. Sprej proti madežem, ki ga dobite v skoraj vsaki trgovini (Mercator, Spar, Tuš, DM, Müller …), pošpricate po madežu, nato pa operete. Pri nas je rešil tudi najbolj trdovratne madeže in lahko rečem, da je bil 95% uspešen.

Nisem rekla, da morate uporabljati enaka čistila kot jaz, upam pa, da bo kdo od vas razmislil, preden naslednjič poseže po katerem od agresivnih čistil, ki ste jih uporabljali doslej. Vaše telo in vaš dom vam bosta hvaležna, če boste izbrali naravna čistila, posebej se mi zdi to pomembno za vse, ki imate majhne otroke. V končni fazi pa je pomembno tudi to, da pokažemo nekaj ljubezni do narave in do živali, zato izbirajmo čistila in kozmetiko, ki niso testirana na živalih.

Pa veselo čiščenje!