Še malo, pa greš v vrtec

  • Post category:PISARIJE

»Še malo, pa bo šel v vrtec, a ne?«
»O, zdaj bo pa kmalu konec luštnega.«
To. In vse druge izpeljanke z enakim bistvom. Nonstop. Kamorkoli pridem, kamorkoli grem, kogarkoli srečam. Aaaaaaaaaaa!
Kot da mi ni že itak dovolj težko, me potem še vsak, ki ima pol minute časa, spomni na to.

Skratka ja, bliža se september, Erik gre v vrtec, kmalu zatem tudi jaz v službo. Erik bo ob vstopu v vrtec star 15 mesecev in na nek način sem lahko hvaležna, da sva bila toliko časa doma, veliko jih mora v vrtec že pri enajstih mesecih. Vse to je po mojem mnenju prezgodaj. V mojem idealnem svetu bi bila mama dlje na porodniški, in sicer do otrokovega tretjega leta. To je čas, ko otrok še ne potrebuje družbe vrstnikov, ampak predvsem mamo in ožjo družino. In prosim, ne me miriti s stavki kot so »saj mu bo čisto fino v vrtcu, otroci v vrtcu uživajo«. Dajmo biti realni – ne uživajo vsi otroci v vrtcu, veliko se jih le sprijazni s situacijo in še vedno bi jim bilo bolje, če bi bili doma.

Ampak ok, sprijaznila sem se s situacijo in nekako poskrbela za to, da nam ta sprememba ne bo pretežka.
Izbrala sem vrtec, v katerem dajejo poudarek na sočutje in v katerega ga bom peljala (bolj) mirne vesti. Zavedam se, da je izbira vrtca pomembna, da so med vrtci velike razlike, in da vsekakor ni ravno kar vsak dober (sploh, če si zahteven starš kot jaz). Zato sem šla na informativni dan, postavila milijon vprašanj, šla na predavanje o sočutnem uvajanju v vrtec, pred kratkim poslušala še eno online predavanje o uvajanju, pridobila veliko informacij o različnih vrtcih.
In po individualnem razgovoru z vzgojiteljico sem v bistvu pomirjena. Vem, da gre Erik v prijetno in varno okolje, v katerem se bomo maksimalno potrudili, da se bo dobro počutil. Vem, da se mu bodo prilagodili in sledili njemu in njegovim željam in potrebam pri uvajanju. Za uvajanje sem namenila še dva tedna dopusta, ker želim, da uvajanje ni prehitro, in da mu lahko damo dovolj časa, da sprejme novo okolje, nove ljudi, novo rutino.
Vem, da je pomembno predvsem to, kaj jaz čutim ob vsem tem, saj je Erik še vedno toliko povezan z mano, da čuti vse, kar čutim jaz. Zato mi je pomembno, da sem vedno bolj pomirjena, da zaupam vzgojiteljicam, in da se na nek način mogoče tudi že malo veselim. Mislim, da je to znak, da sem se s situacijo sprijaznila, in da zdaj iščem le še pozitivne plati.


Pomembno mi je, da Erik ostane zdrav, in da ne bova več doma kot v vrtcu in službi. Zato vsak dan pridno pije smoothie, v katerega obvezno dodam eno žličko Jožefove paste, ki je namenjena dvigu imunskega sistema. Poleg tega se bomo potrudili, da bo uvajanje čim manj stresno. Stres namreč močno vpliva na imunski sistem in res si ne želim, da bi se mu sesul, in da bi nonstop zboleval.

V naslednjih tednih nas čaka kar nekaj velikih sprememb. Erik ne uživa ravno v vožnji, zdaj se bo moral navaditi na vsakodnevno precej dolgo vožnjo do vrtca. Ves čas je bos, zdaj se bo moral navaditi na copatke in čeveljčke. Zaspi v 90% med dojenjem, zdaj se bo moral navaditi drugače. Ampak glede vsega tega sem pomirjena. Bo že 🙂

Če je tudi vaša družina pred podobno veliko spremembo, si bom dovolila malo reklame (od katere, mimogrede, nimam nič, le dobro želim vam in vašim otrokom). V četrtek, 30. avgusta, ob 20:30, bo še enkrat izvedeno online predavanje, ki sem ga jaz že poslušala, in sicer predava Jasna Matjašič, celostna družinska svetovalka in terapevtka naravnega zdravljenja. Tekom predavanja odgovori na vprašanja, kakšno je sočutno uvajanje v vrtec, kakšen tempo je najmanj stresen za otroka in kako poskrbeti, da bo uvajanje potekalo v otrokovem ritmu, zakaj je pomembno, da otroku pred odhodom v vrtec ne jemljemo dojenja, dude, ninice, kako bo z otrokom, ki še ne jé goste hrane, pa tudi, kako poskrbeti, da otrok ne bo neprestano bolan. Predavanje toplo priporočam, saj boste pomirili vse svoje strahove, dvome in se pred otrokovim vstopom v vrtec obdali s pozitivno energijo. Na predavanje se prijavite tukaj.

Želim vam prijetne zadnje počitniške dneve in čim bolj mirno uvajanje!