Pogosta vprašanja

Najbolj pogosta vprašanja in odgovori.

Dostavljamo praktično po celotni Sloveniji. Ob naročilu izberete želen kraj prevzema in znotraj tega razpisan termin.
Točno lokacijo vam sporočimo v povratnem e-mailu, ki ga dobite najkasneje en dan pred prevzemom, skupaj z vsemi ostalimi informacijami za prevzem.
Prevzem je možen tudi vsako soboto med 9h in 12h na tržnici v Dolenjskih Toplicah, ter vsak dan po predhodnem dogovoru na sedežu podjetja v Uršnih selih.

Plačilo je možno s kartico ob zaključku naročila, kot nakazilo na TRR ali plačilo z gotovino ob prevzemu. Na tržnici in na sedežu podjetja je možno le plačilo z gotovino.

Za dostave v ponedeljek in torek naročila sprejemamo do sobote zvečer. Za dostave v sredo in četrtek naročila sprejemamo do ponedeljka zvečer. Za dostave v petek naročila sprejemamo do srede
zvečer.

Barva lupine citrusov ne določa stopnje zrelosti citrusov. Bolj kot bodo hladne noči v dolini reke Neretve, bolj bo mandarinina lupina oranžna. Ne ustrašite se torej (delno) zelene mandarine. Raje eno poskusite in se prepričajte, da so že prijetno sladke.

Nekateri tudi v dolini Neretve mandarine oberejo zelo zgodaj, ko so še popolnoma zelene. Te mandarine nato v komorah čakajo, da jih odpeljejo v supermarkete. Ne dozorevajo naravno, zato njihov okus ne bo enako intenziven. Poleg tega so močno kemijsko obdelane. Ja, so pa lepe oranžne barve. Zakaj? Ker jih s pomočjo etilena obarvajo v plinskih komorah. Etilen je naravni rastlinski hormon, ki se sicer naravno tvori med zorenjem plodov. Postopek torej sproži naravno zrelost lupine
in obarva mandarine na oranžno (enako velja za pomaranče, tudi za limone, ki se obarvajo v rumeno), a brez dodatnega vpliva na stopnjo zrelosti sadeža. Po domače – lupina daje lažen občutek zrelosti, je lepa oranžna, sadež v notranjosti pa ni popolnoma zrel.
Citrusi sodijo med klimakterno sadje, kar pomeni, da po obiranju ne zorijo več. Ti postopki imajo torej le estetsko vlogo in so popolnoma brez dodatnega vpliva na stopnjo zrelosti sadeža.

Imazalil je sistemski fungicid, ki ščiti agrume pred plesnijo. Citrusi so premazani z njim in se lepše svetijo, a taka lupina ni primerna za zaužitje. Ameriška agencija za varstvo okolja je imazalil celo ocenila kot rakotvorno snov. Imazalil ostane v zemlji in se ne izpira.

Ja. Lupina je užitna, ker ni bila z ničemer škropljena, zato jo lahko uporabite na različne načine.
Nekateri olupke dajo na radiator in v stanovanju potem prijetno diši. Iz mandarininih olupkov delajo arancine (kandirane mandarinine lupinice). Za nekatera peciva uporabljajo cele mandarine, ki jih
najprej pokuhajo; pripravite lahko tudi marmelado. Olupke lahko posušite in zmeljete, ter si iz njih pripravite čaj.

Stranke poročajo, da imajo zaboj mandarin tudi po en mesec in več. Nekatere stranke so založile zaboj pomaranč v kleti in jih odkrile par mesecev po zaključku sezone, pa so bile še vedno polne soka.
Pomembno je, da zaboj pregledate, odstranite poškodovano sadje in ga potem postavite na hladno.

Iztisnite limonin sok in ga dajte v posodice za led. Na ta način boste lahko limone uporabljali celo leto – kocko zamrznjene limone vržete v čaj, ki se tako celo hitreje ohladi, ali pa v kozarec vode in si na ta
način pripravite limonado.

Sadje je ročno obrano, ročno skrbno pregledano, a vseeno se zgodi, da se v kakšnem zaboju znajdejo gnile mandarine. Predvsem se dogaja, da pecelj pri obiranju prebode skorjo sosednje mandarine, ali da se pecelj grdo odtrga in ima zato mandarina luknjico. Taka mandarina bo prej začela gniti in to se bo preneslo na ostale mandarine v zaboju. Zato priporočamo, da po prihodu s prevzema domov pregledate zaboj, odstranite mandarine z luknjico in jih pojeste prednostno. Če se zgodi, da je več mandarin v zaboju gnilih takoj po prevzemu, bomo veseli, če nam sporočite. Ob naslednjem prevzemu vam z veseljem nadomestimo izgubljeno količino.
Sadje je sproti obrano in dostavljeno sveže, a dogaja se, da je zunaj toplo, ustvari se kondenz in mandarine hitreje gnijejo. Mandarine niso
škropljene proti plesni, niso voskane in zaplinjene, zato so naravno hitreje nagnjene h gnitju. Po prevzemu jih torej skrbno preglejte, odstranite tiste z luknjicami, ostale pa hranite na hladnem (klet, hodnik, balkon itd.). V zelo hladnih zimskih dneh jih lahko pokrijete z deko, če jih imate na balkonu.
Vsekakor pa jih ne hranite na toplem, sploh pa ne v bližini radiatorjev.

10 kg mandarin, seveda 🙂

– Kmeta, ki se celo leto trudi, da sadje dozori kot se pričakuje. Dela ni malo. Njemu je mar, da je sadje kakovostno, da dozori na drevesih, da ga ne škropi, ko se začnejo pojavljati plodovi, in da ga ne obdeluje s kakršnimikoli kemikalijami.

– Delavce, ki obirajo sadje, da lahko sveže pride do nas.

– Kmeta, ki je hkrati še voznik in zvečer sede v kombi in je celo noč na poti, da so zjutraj sveže mandarine dostavljene k nam. Ne glede na razmere na cestah.

– Gorivo, za katerega vemo, da se je hudo podražilo.

– Embalažo, ki je bila lani pol cenejša kot je letos.

– Nas, ki sadje pripeljemo do vas in se trudimo, da vam ugodimo z lokacijo in uro.

– Pa seveda so tukaj še stroški s.p.-ja itd.

Z veseljem delamo, kar delamo. Veseli smo vaših pozitivnih odzivov. Hvaležni smo za vsak nasmeh, lepo besedo.

Nekateri se seveda čudijo nad ceno ali nam zaradi cene celo namenijo kakšno grdo besedo, a taki so na srečo v manjšini.

Nagovarjamo torej tiste, ki vam je pomembno, kaj jeste in cenite kvaliteto. Tisti, ki me poznate, veste, koliko mi pomeni, da se ne zliva kemije po sadju, in mi zato zaupate, ko vam povem, da je sadje
škropljeno samo takoj po cvetenju.

Vsak ima možnost zaviti v bližnji supermarket in kupiti mnogo cenejše sadje. Tiste so bile škropljene, obrane nezrele, kemično obdelane po obiranju, v komorah so čakale na transport in od polja do vas
potovale (pre)dolgo. So z Neretve? Najbrž so. Ampak ni vse, kar je z Neretve, enako dobro. Zato – bodite kritični. Pozanimajte se, kaj kupujete, komu zaupate in kaj cenite.

Iskreno mi je žal za kmete, ki so tako zelo spustili cene, da se tudi v Sloveniji že dobi mandarine po ceni, po kakršni so sicer na voljo v dolini Neretve. Ne vem, kakšni vse so njihovi razlogi, vem pa, da na
ta način težko pošteno plačajo delavce. Ne vem niti, kakšno je njihovo sadje. Je res neškropljeno? Je res sveže obrano? Ne vem. Vem zase, vem za našega Elvisa. Vem, da dostavljamo vrhunsko sadje.
Moj sin je imel hude alergične reakcije na citruse. Odkar jemo Elvisove citruse, vemo, da ni alergičen na samo sadje, ampak na kemikalije, s katerimi je obdelano. Odkar jemo Elvisovo sadje, sin nima več
nikakršne reakcije na citruse. In že samo to je meni dovolj jasen pokazatelj, da je sadje tako kot mora biti.

Ne, pri tem vam žal ne moramo pomagati. 🙂

Se pa naša ponudba širi. Pri nas bo možno dobiti vedno več dobrot različnih ponudnikov.

Dobrodošli, da pišete na info@mamihobotnica.si. Z veseljem vam bom odgovorila.