SOFIINO POTOVANJE V SVET HRANE IN NOVIH OKUSOV: Prvi izzivi pri uvajanju hrane

Gostim mamico V. Š., ki je trenutno v fazi uvajanja hrane svoji hčerki in z nami deli svojo izkušnjo.

Za nami je že skoraj en mesec uvajanja goste hrane in, kot sem že omenila zadnjič, sem Sofii ponujala najprej samo zelenjavo in sadje. Ker sva “izčrpali” seznam živil, ki se dajo lepo narezati, da jih je Sofia lahko držala v roki, sem se morala znajti in zelenjavo, kot je npr. por ali špinača, pripraviti nekoliko drugače. V bistvu sem takšno zelenjavo skrila v mini palačinke oziroma polpetke. Večinoma sem jih delala z jajcem in ovsenimi kosmiči. Sofii so bili najbolj všeč špinačni polpeti, sem ji dala kar celega v roko in je počasi grizljala.

Ali dojenček lahko jé polpete?

Najbrž se sprašujete, kako lahko dojenček sploh jé polpete. Hčerka jih je najprej samo lizala, ampak kaj hitro tudi odgriznila majhne koščke. Včasih se mi je tudi zgodilo, da sem naredila presuhe in posledično jih je Sofia težko obvladala. V takih primerih sem jih pomočila oziroma namazala z jogurtom.

Uvajanje mesa, jajca, mlečnih izdelkov

Tako sva dosedanjemu naboru živil dodali por, brokoli, cvetačo, špinačo, ovsene kosmiče, polento, kozji in ovčji jogurt, proti koncu prvega meseca uvajanja pa sem jim že ponudila piščančje in puranje meso ter jajce. Pazila sem, da je meso lokalno in domače, sem ga pa kar vključila v prej omenjene polpete. Polento sem zapekla v pečici in narezala na trakove, da jih je Sofia lepo prijela v roko. V teh tednih sem hrani dodala tudi nove začimbe, in sicer česen v prahu in baziliko.

Sofia zavrne prvo živilo

Opazila sem, da ji je jogurt noro všeč, se je pa te dni zgodilo tudi, da je eno živilo čisto zavrnila, in sicer cvetačo. Naslednji dan sem jo »skrila« med polento in jo je veselo pojedla. Drugače pa moram reči, da ni izbirčna (upam, da tako tudi ostane!). Je pa kar razlika v količini zaužite hrane. V prvih dveh tednih je pojedla le za vzorec, zdaj pa poje že kar konkretno količino.

BLW = nered = užitek

Pri uvajanju hrane po BLW metodi se morate mamice sprijazniti, da v jedilnici po hranjenju otroka vlada kaos in nered. Moram priznati, da pred uvajanjem nisem niti razmišljala o tem, kako je, če otroku popolnoma prepustiš vajeti. Ampak me je realnost kar hitro zadela. Hrana je dobesedno vsepovsod in Sofia je po vsakem hranjenju direkt za v banjo. Ugotovila sem, da pri nas ne pomagajo niti slinčki. Imamo vse možne: od navadnega, pa do tistega, ki ima rokave. Ta zadnji je še najboljši, ampak ji je zelo v napoto, tako da se hrani kar v plenici in bodiju z dolgimi rokavi. Na tej točki pa moram poudariti, da kljub neredu z užitkom gledam, kako Sofia raziskuje in uživa v novih okusih. Zelo hitro pozabim na kaos okoli mene!

Kdaj dojenčku ponuditi obrok?

Med izzivi, s katerimi sem se srečala v začetnih tednih uvajanja hrane po BLW metodi, je izbira pravega časa, kdaj sploh dojenčku ponuditi obrok. Kar nekajkrat se mi je zgodilo, da je bila Sofia preutrujena za hranjenje in je takrat samo potrebovala zizo, da je zaspala. V takih primerih mi je ogromno hrane ostalo, zato sem jo spakirala v posodico, dala v hladilnik in ponudila naslednji dan. Se pa že od začetka trudim, da ji ponujam obrok ob približno isti uri vsak dan, da ima neko rutino. Med tretjim in četrtim tednom uvajanja sem se srečala tudi s prvim Sofiinim »štrajkom«, ko v treh dneh ni pojela skupaj za en obrok. Ampak pridejo tudi takšni dnevi, treba je samo vztrajati. No, četrti dan je bila že »stara« Sofia in je imela dober apetit.

Mislim, da nama gre zaenkrat super! Počasi bova začeli z uvajanjem zajtrka. Več o tem pa naslednjič.