Petra Peterlin: program Prepreči težave v trebuščku

  • Post category:OSTALO

Petra Peterlin je certificirana inštruktorica masaže dojenčka po IAIM metodi in certificirana inštruktorica masažnih zgodbic po TSMP. Poleg tega pa je oblikovala tudi avtorski program Prepreči težave v trebuščku (krči, napenjanje, slabo počutje, težave z odvajanjem), s katerim je v letu 2022 zmagala na podjetniškem tekmovanju Business Gladiator. Petra deluje pod imenom Moja prva masaža.

Ima tudi vaš dojenček trebušne krče?

Ena najpogostejših tegob, ki se pojavi pri novorojenčkih, so trebušni krči oziroma kolike. Novopečenim staršem predstavljajo pravo nočno moro, saj ni hujšega kot gledati lastnega otroka, ko trpi, mi pa mu ne znamo pomagati.

Trebušni krči se pojavijo pri enem od petih novorojenčkov. Pri 20 odstotkih dojenčkov se pojavijo že v prvih tednih po porodu, izzvenijo pa običajno po približno treh mesecih.

Krožijo miti, da trebušni krči prizadenejo predvsem fantke in dojene dojenčke. A pravila ni. S trebušnimi krči se spopadajo tako fantki kot punčke ter tako dojeni otroci kot tisti, ki so hranjeni z mlečno formulo.

Zakaj se pojavijo trebušni krči?

Po letih raziskovanj znanstveniki še vedno nimajo odgovora, zakaj se pojavljajo trebušni krči pri dojenčkih. Navajajo različne vzroke, eden najpogostejših je nezadostna razvitost dojenčkovega prebavnega sistema. Dojenčkom namreč primanjkuje encimov za prebavo nekaterih sestavin mleka.

Gibanje črevesja (peristaltika) je pri dojenčku pospešeno, kar bi prav tako lahko vplivalo na pojav krčev. Dojenček med hranjenjem lahko zaužije preveč zraka, ta pa nato v črevesju povzroča napihnjenost in pojavijo se krči. Možna je tudi alergija ali preobčutljivost dojenčka na določeno hrano ali laktozna intoleranca, kar bi pomenilo, da dojenčku primanjkuje encima laktaze, ki v črevesju skrbi za razgradnjo laktoze.

Trebušni krči nastanejo zaradi krčenja trebušnega gladkega mišičja, dojenček pa občuti krčevito bolečino v predelu trebuha.

 

Kako prepoznati znake?

Ko se pojavijo trebušni krči, dojenček postane nemiren, se napenja, stiska pesti, krči kolena pod trebuh, v obraz postane rdeč, neutolažljivo joka tudi po več ur skupaj. Običajno jok traja vsaj tri ure dnevno, najpogosteje pozno popoldan ali zgodaj zvečer.

Nekatere doječe mame se odločijo izogibati določenim živilom (kot so stročnice, sveže sadje in zelenjava, mleko in mlečni izdelki), a pozor – za izločitev posameznih živil iz prehrane se odločite samo v primeru, da opazite, da otroku ne odgovarjajo.

Če bi prenehali uživati vsa potencialno škodljiva živila, bi svojemu telesu odvzeli pomembne hranilne snovi, vitamine in minerale. Trebušne krče imajo tudi dojenčki, ki so hranjeni z mlečno formulo, zato dieta mame ni potrebna.

Program: Prepreči težave v trebuščku

Da se ob dojenčkovih trebušnih krčih ne boste počutili popolnoma nemočne, vam na pomoč priskoči Petra s programom Prepreči težave v trebuščku (krči, napenjanje, slabo počutje, težave z odvajanjem). Gre za njen avtorski program, ki je nastal v sodelovanju z gospo Mojco Kurent, višjo medicinsko sestro, slovensko pionirko na področju masaže dojenčkov. Preko programa vas bo seznanila s posebnimi masažnimi prijemi in tehnikami, ki bodo vašemu dojenčku pomagali v boju proti raznoraznim težavam v trebuščku.

Skozi masažo se boste povezali z dojenčkom, mu nudili občutek varnosti, ljubeč dotik, toploto, božanje, telesni stik, kar so osnovne fiziološke potrebe vsakega dojenčka. Masaža bo nerazvitemu organizmu pomagala, da bo hitreje dozoreval. Opolnomočeni z znanjem boste svojemu otroku lahko nudili zdravilen dotik.

 

Kje se izvaja program: Prepreči težave v trebuščku in kako se prijavite?

Program Prepreči težave v trebuščku obsega dve srečanji. Primeren je za starše z dojenčki in malčki. Vsako srečanje traja 60 minut in je sestavljeno iz masažnih prijemov ter položajev rokovanja, ki pomagajo sprostiti trebušček in vam pomagajo v boju proti različnim težavam v trebuščku.

Program izvaja v Novem mestu. Za tiste, ki prihajate iz bolj oddaljenih krajev, pa ga izvede preko ZOOM-a.

Program je prilagojen dojenčkom in malčkom, kar pomeni, da sledimo njihovemu ritmu. Vsak udeleženec programa prejme tudi gradivo, ki mu je v pomoč pri samostojnem izvajanju programa doma.

Več informacij dobite na njeni spletni strani, kjer je možna tudi prijava.

Petra Peterlin je tudi gostujoča strokovnjakinja v Spletnem programu za sproščeno uvajanje hrane.