SOFIINO POTOVANJE V SVET HRANE IN NOVIH OKUSOV: Preprosti obroki za dojenčke

  • Post category:BLW

Gostim mamico V. Š., ki je trenutno v fazi uvajanja hrane svoji hčerki in z nami deli svojo izkušnjo – tokrat: preprosti obroki za dojenčke.

Jaz obožujem dobro hrano, zelo rada kuham in ustvarjam v kuhinji. Tudi če sem najbolj utrujena in brez volje, se mi zdi, da me kuhanje kar dvigne in mi da nek nov zagon. Moji začetki kuhanja so temeljili predvsem na receptih in priporočilih mame in babic, sedaj pa skoraj vse delam »na pamet«. Ideje večinoma črpam iz kakšnih kuharskih oddaj (jih obožujem gledati), iz pinteresta in instagrama. In takšen odnos do hrane, kakršnega imam sama, bi rada prenesla tudi na svojo hčerkico. Do zdaj se mi zdi, da mi kar uspeva. Sofia je res pravi gurman, rada dobro in veliko je (po mamici seveda, hehe). Poznam pa tudi veliko mamic, ki jim je kuhanje povsem odveč in se v kuhinji sploh ne znajdejo. Ampak mislim, da ne rabiš biti masterchef, da zdravo in uravnoteženo nahraniš svojega otroka. To pove tudi Martina v spletnem programu za sproščeno uvajanje hrane. Že z enostavnimi recepti ti lahko uspe. In točno to vam bi sama rada dokazala in vas, mamice, opogumila za ustvarjanje v kuhinji. Uživale boste v pripravi hrane za svoje malčke, obljubim!

Martina, Mami Hobotnica dodaja prijazno opozorilo: OTROKA VEDNO HRANITE V POKONČNEM POLOŽAJU! Če otrok ne sedi samostojno, naj bo med hranjenjem v vašem naročju. ODSVETUJEM PRIPENJANJE DOJENČKA V STOLČEK ZA HRANJENJE, saj z odpenjanjem izgubite dragocene sekunde, če slučajno pride do situacije, ko se otroku kaj zaleti in potrebuje vašo pomoč.

Preprosti obroki za dojenčke

Danes bi vam rada predstavila svoj način kuhanja obrokov za Sofio in delila tudi nekaj enostavnih receptov, ki vam bodo v pomoč pri pripravi menija za vaše otročke. Pri kuhanju res ne kompliciram in večinoma kuham za hčerko enako kot za nas. Mogoče ji hrano ponudim v drugačni obliki, da je primerna zanjo, in pa ne solim/sladkam.

Kaj dojenčku pripraviti za zajtrk?

Zjutraj ponavadi jemo mini palačinke, omlete, toaste/kruh, različne zdrobe, ovseno kašo, jogurt s sadjem in chia puding. Recimo ravno včeraj je Sofia jedla chia puding s kokosom in jagodami. Zvečer v jogurt dam chia semena in pustim čez noč v hladilniku, zjutraj sem pa samo dodala še jagode in kokos (zelo hitro in enostavno). Naša punčka obožuje palačinke za zajtrk, zato so kar pogosto na našem meniju. Naredim jih pa iz jajca, mandljevega mleka, sadja (uporabila sem že banane, jagode in jabolka) in ajdove ali pirine moke. Vedno pa ločim rumenjake in beljake, saj pridejo izredno puhaste.

Kaj dojenčku skuhati za kosilo?

Za kosilo dostikrat pripravim polpete iz različne zelenjave, rižotke, testenine z omako, zelenjavne juhe, mineštre, proseno ali ajdovo kašo. Polpete najpogosteje naredim iz krompirja in špinače. Špinačo prekuham in ji dodam jajce, olivno olje, pirino ali ajdovo moko in različne začimbe. Pazim samo, da masa ni pregosta, saj potem pridejo preveč zbite in trde. Potem pa jih spečem na olivnem olju in po potrebi narežem na trakce, da Sofia lažje prime v roko. Rižote in ajdovo ali proseno kašo največkrat pripravim z različno zelenjavo (korenček, špinača, brokoli, cvetača, por) in pa mesom. Skuham pa najprej zelenjavo ter meso in v tej isti vodi potem še riž oz. kašo.

Večerja za dojenčke

Za večerjo pa hčerkici največkrat ponudim kakšen jogurt s sadjem, zdrob, juhice, avokado in različne kaše, pa tudi palačinke, če Sofi ne poje vseh že za zajtrk. Zares je veliko možnosti, bolj sadno ali bolj zelenjavno, sedaj pa še posebej, ko je vse več domačega sadja in zelenjave na vrtu.

Upam, da sem vam prikazala enostavnost ustvarjanja v kuhanju, pol urce in se lahko najeste vi in otrok in to dobro najeste. 🙂 Naslednjič pa bova midve imeli že uvedeno dopoldansko malico in kar ne morem verjeti, da sva uvedli že skoraj vse obroke. Neverjetno, kako hitro čas beži. Poročam vtise!