Poučno, zabavno, prijetno – Festival Dojiva se 2018

  • Post category:DOJENJE

Zgodba ´Festival Dojiva se 2018´ je zaključena. Vesela in ponosna sem, da sem bila del te zgodbe.

Kako se je vse skupaj začelo? Urška in Marina sta objavili, da iščeta prostovoljke, ki bi festival organizirale v svojem kraju. Pisala sem Marjeti »a si upava?« in seveda je bil odgovor pozitiven. Z metuljčki v trebuhu sva se lotili novega izziva. Iskanje lokacije, gostov, priprava vseh podrobnosti …
Zdaj je festival za nami in ponosno lahko rečem, da je bilo uspešno!

Tržič je majhno mesto in ob prvih pripravah sva si rekli, da bova veseli, če pride pet mamic. Kmalu sva videli, da bo odziv precej večji. Več kot 30 mamic se je odzvalo na povabilo, skupaj z otroki in partnerji jih je prišlo več kot 60! Vau! Prvo leto, čisto sveže na našem območju, pa tak odziv! Hvaležni sva vsem, ki ste se odzvale, ki ste v dogodku videle potencial in višjo vrednost. Srčno upava, da ste prejele koristne informacije, ki so vam dale moč, da si boste zaupale še naprej.


Kako smo se imeli?
Srečali smo se v učilnici na prostem pri Osnovni šoli Križe, ki ponuja senco pod drevesi, igrala za otroke in je ograjen prostor, kot nalašč za tovrstne dogodke. Na travi smo si pogrnili odeje, se podružili in vsaka udeleženka je prevzela svoj izvod vodnika Zaupam si.

Marjeta Hudobivnik Purgar je predstavila pomen dotika v nosečnosti in po porodu ter masažo dojenčka. Če vas je navdušila, ste dobrodošle, da se ji pridružite na tečaju. Kasneje je nekaj povedala tudi o zdravilnih rastlinah za okrevanje po porodu in za večjo laktacijo. Če imate še kakšno dodatno vprašanje, vam bo z veseljem svetovala. Nekaj mamic je izkoristilo tudi priložnost za brezplačno masažo rok.

foto: Ustvari spomin
foto: Ustvari spomin

Pridružila se nam je tudi gospa Marija Eržen, patronažna sestra in nekdanja mednarodna pooblaščena svetovalka za dojenje, ki je podala najpomembnejše nasvete glede dojenja. Vse tisto, kar bi morala slišati vsaka (bodoča) mamica. Brez zavajujočih informacij, le najbolj dragoceni nasveti. Želim si, da bi bilo več patronažnih sester, ki bi podajale tako kvalitetne informacije in ne bi povzročale stresa mamicam s tehtanjem, miti o dojenju ali celo promoviranjem adaptiranega mleka.

foto: Ustvari spomin

O izzivih poporodnega obdobja so mamice klepetale s poporodno doulo Leo Štrukelj Jeromen. Za konec našega druženja pa jim je Katja Gaber Vodopivec, inštruktorica poporodne vadbe in fizioterapevtka, predstavila še poporodno vadbo za mamice z dojenčki in skupaj z mamicami tudi izvedla nekaj vaj.

foto: Ustvari spomin
foto: Ustvari spomin

Na festivalu se nam je pridružila tudi Nina (Nani design) z oblačili za doječe mamice in dojenčke. Za lačne želodčke je s prigrizki poskrbelo Slaščičarstvo Ma-Ja iz Podljubelja. Za fotografije pa sta skrbela Maja in Luka, ki delujeta pod imenom Ustvari spomin.

Vsem sodelujočim se še enkrat lepo zahvaljujeva! Brez vas tega festivala ne bi bilo. To velja tudi za vse mamice, ki ste se odzvale povabilu.

Nekaj mamic sem prosila za povratno informacijo: jim je bil festival všeč?

N. pravi: »Povezovanje mamic na nivoju zaupanja, podpore in druženja in predavanja, od katerih si lahko vzel za popotnico, kar se ti je zdelo uporabno – res dober izbor tem in seveda lokacije – senčka, mir in igrala za starejše mulčke! Mogoče bi v prihodnje ob takem ali se večjem številu obiskovalk morali razmisliti o ozvočenju, drugo je bilo pa krasno! Da ne govorim o vodniku – popolno! Bravo organizatorkama, bravo predavateljicam in bravo udeleženkam!«

Z nami je bila tudi nosečka K.: “Festival je bil super, udeležila bi se ga tudi naslednje leto. Glede na to, da sem v veselem pričakovanju, sem že veliko informacij pridobila (prijateljice, šola za starše …), ampak vedno rada slišim kaj novega, od različnih ljudi, ki imajo veliko izkušenj. Festival je bil lepo izpeljan, lokacija je bila super, bilo nas je res veliko, mogoče bi zato naslednjič lahko imele mikrofon, ker se je nekatere slabše slišalo. Vodnik je super, večino sem že prebrala.

Podobno navdušenje je delila tudi M.: »Pozitivno presenečena nad udeležbo in strokovnim kadrom, ki je prišel predavati. V bodoče bi lahko priskrbeli ozvočenje.«

K.: “Bila sem pozitivno presenečena nad obiskom, super vzdušje v prijetni senčki pod drevesi. Kljub temu, da že imam dva otroka, sem izvedela par novih stvari, ki jih bom pri mlajši še lahko uporabila. Za drugo leto samo še ozvočenje, pa bo.

N. pa mi je sporočila tole: »Festival je bil fajn, poučen, zabaven, nevsiljiv. Preprost, pa vseeno nekaj posebnega, z dušo ali kako naj po domače povem. Mislim da so/ste “gostiteljice” festivala tudi tistim, ki si ne zaupajo, dale moč, da si končno (!!!) začnejo. In kot pravim, ko gledam v oči svojega dojenčka med dojenjem … zaupaš mi, zaupam ti, zaupaj si! Drugo leto se vidimo!«

In res – mi si ne moremo pomagati in se že pogovarjamo o festivalu prihodnje leto. Potrudili se bomo, da ga v Tržič pripeljemo tudi v letu 2019, z novimi vsebinami in s še več koristnimi informacijami za (bodoče) starše. In z ozvočenjem 🙂

foto: Ustvari spomin

Za konec pa: drage mame, super ste! Zaupajte sebi, svojim občutkom in svojemu otroku. Ko boste v skrbeh, vzemite v roke vodnik Zaupam si, pridite po podporo v skupino Dojiva se na facebooku … Vedno smo tukaj zato, da si stojimo ob strani in se bodrimo tudi takrat, ko morda ni vse rožnato.

Če bi tudi ti rada imela vodnik Zaupam si, imam dobro novico – prihaja ponatis! Spremljaj stran Online šola za starše na facebooku, kjer te bomo obvestili, kako prideš do svojega izvoda. Če si vodnik že prejela in si nad njim navdušena in bi želela prispevati kak evro prostovoljnega prispevka za izvedbo festivala in izdajo vodnika, pa bomo veseli prispevka na Društvo Pod srcem, Jareninski Vrh 3D, Jareninski Vrh, 2221 Jarenina, IBAN SI56 6100 0001 8316 954.

foto: Ustvari spomin

Hvala, ker ste! Se vidimo naslednje leto!