Polpeti od A do Ž

  • Post category:BLW

Tole objavo bom najbrž sproti dopolnjevala, saj si vedno izmislim nekaj novega. Polpeti so odlična hrana za tiste, ki uvajate po BLW metodi (je pa tudi res, da vsak otrok slej ko prej pride v fazo, ko želi jesti le tisto, kar lahko sam prime v roko, tudi če ste uvajali s kašicami), so idealna hrana za na pot in so odličen način, kako lahko v en obrok vključite več sestavin. Ker je Erik alergik, so naši polpeti brez jajc. Nadomeščamo jih s chia ali lanenimi semeni (1 žlica semen in 2 žlici vode – pustimo vsaj 15 minut, da se semena napojijo z vodo), zadnje čase pa vedno raje tudi s čičerikino moko, ki je odlično vezivo. Pri meni sicer ne boste našli tipičnih receptov, v katerih bo pisalo koliko gramov česa potrebujete, saj se pri nas kuha »na uč«. Sva pa s kolegico (ki je rodila dobra dva tedna pred mano in ima otroka, ki je podobno kot Erik v enem obdobju oboževal polpete) skoraj diplomirali iz polpetov, zato nekaj idej lahko delim tudi z vami.

Moji najbolj slavni – polpeti iz rdeče pese

Ti so očitno najbolj nenavadni in pogosto dobim vprašanje, kako jih pripravim. Pravzaprav sem rdeči pesi namenila prav poseben prispevek, zato vabljen, da si več prebereš tukaj.

Sladek krompir in žitarice

Žita, žitarice … recimo, da so bulgur, kvinoja in kuskus žitarice. Bulgur je bogat vir proteinov, mineralov in vlaknin. Za kvinojo pravijo, da je popolno beljakovinsko živilo, vsebuje kar dvakrat več beljakovin kot druge žitarice, poleg tega pa je brez glutena, zato je primerna že na začetku uvajanja goste hrane in za bolnike s celiakijo. Kuskus pa je pravzaprav testenina, ki se izdeluje iz trde pšenice. Vse troje (a ne vse naenkrat) pa odlično sodeluje s sladkim krompirjem. Jaz si postopek popolnoma poenostavim. Sladek krompir narežem na tanke rezine (da se hitreje skuha), zraven dam bulgur, kvinojo ali kuskus, zalijem z vodo (samo toliko, da je prekrito) in kuham toliko časa, da voda povre. V tem času naj bi bil krompir že mehek, žita pa skuhana. Vse skupaj pretlačim in dodam toliko čičerikine moke, da lahko oblikujem polpete.


Mleto meso in ajdova kaša

Če je kdo debelo pogledal ob tej kombinaciji, naj opozorim, da smo pri nas znani po čudnih kombinacijah. No, nam niti niso čudne.
Erik zaenkrat pravzaprav jé samo govedino, in sicer mu je najbolj všeč mleta – v omaki s testeninami, skupaj z ajdovo kašo ali pa v polpetih. Meso najprej prepražim, nato pa ga kuham in dušim še vsaj pol ure. Ajdovo kašo skuham, nato pa vse zmešam skupaj, dodam ajdovo moko po potrebi in oblikujem v polpete.


Bučke

Dočakala sva poletno sezono bučk, aleluja! Naribane bučke, začimbe, namočeni ovseni kosmiči in nekaj čičerikine moke, pa imaš super polpete. Kombinirala sem jih tudi že z rdečo peso in so prav tako super. K bučkam paše tudi tuna ali pa piščanec.


Avokado, ovseni kosmiči in piščanec ali losos

Ovsene kosmiče namočiš v topli vodi. Avokado pretlačiš. Lososa ali piščanca spečeš, nato pa narežeš na majhne koščke. Vse skupaj premešaš, dodaš jajce (ali v našem primeru namočena chia ali lanena semena ali čičerikino moko), oblikuješ polpetke in jih spečeš.


Riž in šparglji (ali druga zelenjava)

V obliki polpetov sem pripravljala tudi riž (skuhan malo bolj na mokro) skupaj s šparglji (uporabite pa lahko tudi drugo zelenjavo, narezano na manjše koščke ali pretlačeno), dodala sem samo še malo čičerikine moke, da je stalo skupaj.

Polenta

Polenta je odlično živilo, ki se lahko pripravi v obliki polpetkov ali palčk in idealna za prve poskuse uvajanja hrane po blw.
Pripravite jo lahko v slani ali sladki različici. Če jo želite narediti s sadjem, lahko v vodo stresete npr. maline ali borovnice, potem pa v tem zakuhate še polento. Lahko ji dodate tudi naribano jabolko ali hruško.

Največji trik je, da polento skuhate na gosto, potem pa je najbolje, da jo prelijete v nizko posodo ali pekač, kjer se bo strdila, nato pa jo narežete na trakce. Če nimate časa čakati, da se čisto strdi, pa jo lahko tudi oblikujete v polpetke in popečete na malo olja.

Ko delamo slano različico, si lahko damo duška. Kaj pa ne paše k polenti? Jaz sem jo recimo delala s porom in papriko, pa s koščki piščanca, dodala sem ji tudi šparglje in drugo zelenjavo.


Kaj smo se naučili?

Če kaj, potem smo se naučili, da z malo domišljije lahko naredimo polpete iz česarkoli. Če boste zelenjavi ali mesu dodali ovsene kosmiče ali čičerikino moko, skoraj ne morete zgrešiti. Ne pozabite na začimbe, ki bodo okusom dale piko na i. Pa dober tek!