INTERVJU: Podari ljubeč dotik (vse o masaži dojenčkov)

  • Post category:TETA PEHTA

Kmalu bo eno leto odkar sva se z Erikom udeležila tečaja masaže za dojenčke. Super izkušnja, ki je pomenila tedensko druženje z mamicami in njihovimi dojenčki, ob tem pa smo se naučile masažnih prijemov, ki jih še danes uporabljam(o) pri svojih otrocih. V tistem obdobju je Erik imel še veliko težav z alergijami, atopijskim dermatitisom, slabo je spal itd. Masaža naj bi pri vsem tem pomagala in seveda sem se morala prepričati sama. Predvsem lahko rečem, da je masaža idealna priložnost, da odložiš telefon in vse opravke in se 100% posvetiš le svojemu otroku, na ta način spletaš posebno vez z otrokom in ob tem oba uživata.

Erikova prva diploma

Ker se o prednostih masaže in tovrstnih tečajih še vedno premalo govori, sem nekaj vprašanj postavila najini inštruktorici, Marjeti Hudobivnik Purgar, ki je inštruktorica tečajev masaže dojenčkov po mednarodnem programu IAIM. Vabljeni k branju 🙂

Zakaj masirati dojenčka?
Dotik je prvo čutilo, ki se razvije že v maternici. Maternica pa je tudi prvi »kraj«, kjer se dojenček spozna z dotikom. Mati in dojenček sta 9 mesecev v tesnem stiku. Dojenček je v maternici deležen konstantnega dotika, dotik pa prejme tudi preko trebuha. V času nosečnosti se tako mati kot tudi oče spoznavata s svojim nerojenim otrokom preko trebuha. Z njim se pogovarjata in božata/dotikata/masirata trebuh. Dotik gradi posebno vez, tako med staršema, kot tudi med staršema in še nerojenim otrokom. Porod po naravni poti je najmočnejša masaža za dojenčka in ga pripravi na samostojno življenje izven maternice.

Pri kateri starosti lahko začnemo z masažo dojenčka?
Dojenčka lahko masiramo že od rojstva dalje. Ponavadi pa je dojenček star nekje okoli 6 tednov, ko se starši odločijo za tečaj masaže. Na tečaju se potem postopno učijo masirati dojenčkove dele telesa. Naučijo se kako se sprostiti pred masažo in kdaj se dojenčka ne masira.

Masiramo tudi malčke in starejše otroke ali samo dojenčke?
Dotik potrebujemo vsi, dojenčki, malčki, šolarji, odrasli in tudi starejše osebe. Pri dotiku/masaži se sproščajo pozitivni hormoni, ki nam ustvarjajo pozitivne občutke. Na tečaju se naučimo tudi prilagoditve s katerimi potem lahko masiramo otroke v vseh obdobjih. Z malce domišljije lahko masažo za dojenčke uporabimo tudi na partnerju in starih starših.

Kaj pridobimo z masažo?
Dotik je prva komunikacija med dojenčki in starši, preko dotika dojenčka spoznavamo. To je čas, v katerem obstajata le dojenček in tisti ki masira, čas brez telefonov in TV sprejemnikov. To pomeni, da se dojenčku 100% posvetimo. Med masažo se z njim pogovarjamo, ga opazujemo in se učimo, kaj nam sporoča. Dotik ima neskončno pozitivnih učinkov, tako za dojenčka, kot tudi za tistega, ki masira. Znanstvene raziskave so med drugim pokazale, da se masirani dojenčki bolje razvijajo, manj jokajo, bolje spijo, so bolj zdravi, imajo manj alergij in odrastejo v čustveno stabilne osebnosti, ki so uspešne na vseh področjih. Dotik ni le masaža, ampak tudi objemi, poljubi, nošenje v nosilkah …

Kje in kako se naučimo prijemov?
Po celi Sloveniji so organizirani tečaji za masažo dojenčkov. Sama sem inštruktorica v A&M studiu dobrega počutja, kjer starše, ki k nam pridejo s celotne Gorenjske, učim masaže po segmentih. Razpoloženje dojenčka je odvisno od razpoloženja staršev, če smo starši pod stresom, preveč obremenjeni, zaskrbljeni, potem bo nemiren tudi dojenček. Zato se na tečaju naučimo tudi sproščanja pred masažo in kako ukrepamo kadar dojenček neutolažljivo joka. Tečaj je sestavljen iz petih srečanj. Posamezno srečanje traja 60-90min, obsega pa sproščanje, učenje masažnih prijemov, vodene diskusije o aktualnih temah ter druženje z ostalimi starši.

Kako pogosto je treba masirati?
Za dojenčka je prvo leto ključnega pomena, zato skušamo masažno rutino vnesti v vsakodnevno rutino. Zmasiramo ga vsaj enkrat na dan, če mu prija, pa ga lahko zmasiramo tudi večkrat dnevno. Za učinke masažne rutine proti krčkom pa je obvezna masaža večkrat dnevno.

Marjeta na festivalu Dojiva se v Tržiču

Ali masiramo z oljem?
Olje uporabljamo le zaradi trenja, da roki lepo drsita po koži, da je dojenčku bolj prijetno. Dojenček nas pozna po vonju, zato je pomembno, da uporabljamo visokokvalitetna rastlinska olja brez vonja. Pri dojenčku za masažo ne uporabljamo eteričnih olj!

Je masaža primerna tudi za otroke z atopijskim dermatitisom in občutljivo kožo?
Seveda, celo priporočljivo je. Na atopijski dermatitis vpliva zelo veliko dejavnikov. Včasih starši s pretirano skrbjo in nemočjo povzročimo še več škode. Med masažo se sprošča hormon oksitocin, hormon ljubezni, miru, zdravljenja in vse to pozitivno vpliva na naše zdravje. Znanstvene raziskave so pokazale, da vsakodnevna masaža zmanjša znake atopijskega dermatitisa oz. znaki celo izginejo.

Se masaža komu odsvetuje?
Masaža ima neskončno pozitivnih učinkov in niti enega negativnega. Primerna je za vse dojenčke, tudi prezgodaj rojene in dojenčke, ki obiskujejo razvojno ambulanto. Vsak starš je najboljši starš za svojega otroka, masaža pa je idealen čas, ko se otroku maksimalno posvetimo in gradimo vez, ki bo prisotna celo življenje. Mora pa biti masaža prijetna za oba, zato nikoli ne masiramo proti otrokovi volji. Pred začetkom ga vedno vprašamo za dovoljenje, na koncu pa se mu zahvalimo.
Ljubeč dotik imamo vedno s sabo in ga lahko uporabimo kjerkoli.