Naspani otroci spijo bolje

Hej! Tina tu. Pred leti sem imela priložnost na tem blogu že prijeti v roke virtualno gostujoče pero, ko sem drugega otroka rodila z VBAC-om in sem želela to izkušnjo deliti z mamicami, ki bi jim ta zgodba bila zanimiva. Tokrat se vračam, da povem moje mnenje o spanju otrok. Nisem nikakršna strokovnjakinja, samo mama, ki se ji je pred petimi leti obrnil svet na glavo, ko sem v roke dobila novorojenčico, ki ni bila čisto nič podobna tistemu, na kar so me pripravljali v šoli za starše. No, pa pojdimo lepo po vrsti …

Moje izhodišče
Torej – v večini šol za starše in v precej priročnikih vam bo pisalo, da novorojenček spi od 18 – 22 ur na dan. Ta podatek je lahko precej zgovoren, a v resnici povsem irelevanten. Sama se z urami nikoli nisem kaj dosti ukvarjala, vedno pa sem trdila, da otrok MORA SPATI. Ne podpišem tega, da je 5-mesečniku dovolj en 30-minutni power nap v dnevu. Skoraj prepričana sem, da nekje obstaja znanstvena študija, ki potrjuje mojo tezo, predvsem pa vem, da to še zlasti ni dobro za psihično stanje mame. Ko sem novembra 2015 v roke dobila 3 dni staro novorojenčico, ki je kar gledala in gledala in gledala – no, takrat se je začelo moje dolgo popotovanje po deželi sanj.

Vsak otrok je drugačen …
… in žal ni univerzalnega nasveta. Moja prva hčerka ni spala. Tretji dan v porodnišnici, ko se je njen organizem najverjetneje očistil sledi splošne anestezije, sem jo že nosila gor in dol in gor in dol. Ko sem patronažno sestro po prihodu domov najprej vprašala, kako se takega novorojenčka sploh uspava, me je debelo pogledala in rekla: “Položiš ga in zaspijo.” Pri meni pa je šlo vse narobe! Kar vam bom zapisala v nadaljevanju so moje izkušnje in ni nujno, da so moje težave v kakršni koli meri enake vašim. Kak nasvet pa vseeno mogoče pride prav tudi vam. Predvsem bo dobrodošla kakšna moja napaka, hehe.

Spanec je boljši kot žganec
Zgornji pregovor sicer veleva, da spanje včasih blagodejno vpliva na otrokov razvoj, kot pa hrana, jaz pa bi iz tega rada izpeljala predvsem to, da (po mojih izkušnjah) otroci, ki so siti, lepše spijo. Če bo novorojenček lačen, če se bo dojil kratko in se v tem času ne bo najedel dovolj, potem je velika verjetnost, da bo tudi spanec kratek in z veliko prekinitvami. Kaj v tem primeru svetujem? Gnezdenje! Vse mamice, uživajte v teh trenutkih. Uležite se poleg dojenčka, ponudite mu dojko vsakič, ko jo bo želel, vmes pa naj drema. Nič ni narobe če drema, jé, drema, jé. Vaša zaloga mleka se bo povečala, dojenček pa bo tudi iz dneva v dan večji in se bo znal hitreje podojiti, predvsem pa bo njegov želodček lahko sprejel večje količine mleka. Moja hčerka je zelo dobro začela spati šele okrog šestega meseca, ko sva začeli z uvajanjem goste hrane – takrat je postala taka zaspanka, da je imela dva spanca dnevno še globoko v prvo leto vrtca.

Noč ima svojo moč
Ko pomislim, kako sem sama sebi zakomplicirala življenje s prvorojenko in nočnim spanjem … v mojih mislih je to izgledalo nekako takole: zvečer jo podojim, odložim v posteljico, ona zaspi. Ko se prebudi, jo vzamem ven, podojim, odložim nazaj in bo spala. Mhm. Seveda. To mi je uspelo morda v celem njenem življenju ravno 3x. Dolgo sem potrebovala, da sem se nehala sekirati za vse “dobronamerne” nasvete tipa ‘otroka boš s spanjem v vajini postelji razvadila’ itd. Ko je bila stara dober mesec, sva kupila novo posteljo – iz širine 140 cm smo se upgrejdali na 180 cm in potem smo vsi skupaj udobno spali. Verjemite mi – otrok se ne bo razvadil! Več ko bo imel vaše bližine in topline in pozornosti, PREJ se bo osamosvojil in to velja tudi za nočno spanje. Ko se je ponoči prebudila, sem ji ponudila dojko, pojedla je, in zaspala naprej. Ker se je slabo dojila, je včasih podoj trajal tudi 1,5 ure, ampak jaz sem medtem lepo počivala in vse je bilo v najlepšem redu. Pri drugem sinu sem to počela od začetka in nikoli se ni zbudil več kot 3x na noč, v 20 minutah je pojedel in mirno spal naprej.

Pripomočki
Po približno 8 mesecih sem si jaz vseeno želela zvečer z možem pogledati kak film in dovolj sem imela tega, da sem čisto vsak sleherni večer otrokova ninica. Zato je uspavanje prevzel on. Moj drugi otrok je veliko bolj samostojen in se ne pritožuje, če ga zaspanega odloživa v posteljo, malo potolaživa in odideva. Brez joka mu je že kot dojenčku velikokrat uspelo zaspati samemu. Hčerka pa ni bila taka – odložiti se je v posteljico pustila šele, ko je trdno spala. Včasih sem jo uspavala v nosilki, največkrat pa jo je mož uspaval s poskakovanjem na gimnastični žogi. Zelo blagodejno pa je na spanje obeh vplival beli šum.

Naspani otroci spijo bolje
Gaja je noč prvič v celoti prespala ne-vem-katerega marca 2016 – to je bila noč po tem, ko je podnevi vsega skupaj spala 5 ur! In takrat sem začela opažati vzorec – bolj kot je bil čez dan ritem spanca urejen, lepše je spala. Ni pa bilo lahko. Spala je v vozičku ali pa takrat, ko sem poleg nje ležala jaz. Sicer se je po 30 minutah vedno prebudila, ko se je zaključil prvi spalni cikel, in če sem v tem času bila pri njej, se je spanec lepo podaljšal in je spala tudi do 2 uri. Vem, da imamo mamice veliko dela, in da je težko včasih odriniti misel na umazano perilo in podobno, ampak vseeno – postorite to popoldne, ko je doma partner, čez dan pa vseeno raje tudi ve malo počivajte.

Skoraj sem končala. Na koncu bi rada položila na srce samo eno stvar – ČAS. Vse bo slej kot prej minilo. Sama si sploh ne upam poiskati kakšne objave iz naše FB skupine Novembrčkov. Mislim, da sem tako veliko pisala o (ne)spanju moje hčerke, da sem se že vsem smilila. Ampak je začela spati! Malo po 2. rojstnem dnevu, ko so ji izrastle zadnje petice, se je situacija začela umirjati. Spanje je razvojno pogojeno. Vsak otrok bo nekoč zaspal sam in prespal celo noč v svoji postelji. Do takrat pa izkoristite trenutke, ko jim je vaša bližina cel svet in nekaj najlepšega. Časa za vzgojo bo še dovolj in včasih si bomo želeli, da bi bilo to, da moramo ležati z njimi dokler ne zaspijo, naš edini problem. Srečno!

Zapisala mami na obisku: Tina Bolta Bečaj