Erik je alergik in tako se v zadnjih mesecih srečujem z nešteto predsodki, ki jih imajo ljudje glede alergij. Kakšna groza, otrok je alergik! Kot da bi bilo konec sveta. Imam občutek, da imajo z alergijami več težav vsi ostali kot pa alergiki in njihovi starši.
Približno pet mesecev je bil star, ko so se mu začeli pojavljati prvi izpuščaji, najprej itak sum na najpogostejše alergije pri otrocih – jajca in mleko. Oboje sem izločila iz svoje prehrane (ker je bil izključno dojen) in nekega posebnega izboljšanja ni bilo. Ko sem začela uvajati gosto hrano, so bili izpuščaji vse pogostejši. Kar nekaj mesecev smo se ukvarjali z izpuščaji (kako smo se jih znebili, napišem kdaj drugič), hrano sem uvajala blazno počasi in res pazila na to, kaj jeva. Nekatera hrana je povzročila izpuščaje, nekatera mu je povzročala krče, po nekateri hrani je imel spremenjeno blato. Ja, prehranjevanje je bilo v tistem obdobju mala znanstvena fantastika. Ampak to je bil najin problem. S katerim so se vsi drugi ukvarjali več kot midva. Ko se s kom dlje časa nisem srečala, sem dobila vprašanje »a je še vedno alergičen?«. Nikogar ne zanima, kako si, kaj se ti dogaja v življenju, pomembno je samo to, ali je še alergičen. Ja, še vedno je alergičen. Pogosto so me ljudje mirili z besedami »saj večina otrok alergije preraste«. To seveda vem, ampak se s tem resnično ne obremenjujem. Dokler je alergičen, bo jedel prilagojeno in niti slučajno ne bom prehitevala z uvajanjem alergenov, ker ne vidim potrebe po tem.
Ker je alergik, pravzaprav jé veliko bolj zdravo. Na nek način sem kar vesela, da mu marsičesa ne smem dati, ker je tako v vsakem primeru bolje za njega.
Živimo v letu 2018 in za čisto vsako stvar obstaja nadomestek. Težje je, dokler ne smeš jesti mleka in jajc (ali drugih alergenov) v sledeh, ker sledi so res praktično povsod. Midva zdaj živila, ki vsebujejo le sledi, že lahko uporabljava in je malo lažje.
Vem, ljudje želijo dobro in ne poznajo nadomestkov, ampak vseeno ni prijeten občutek, ko se obnašajo kot da je otrok lačen, ker je alergik. Ni lačen, vseeno lahko marsikaj jé.
»Vegansko« je za nekatere ljudi bav-bav. To je fancy, to je drago, to je za bogate ljudi, ki si izmišljujejo. Ne, vegansko je tudi za alergike na mleko in jajca. Sploh ne veste, kaj vse je v resnici primerno tudi za vegane in alergike. Tudi moja babica se čudi, kako lahko narediš piškote ali biskvit brez mleka in jajc. Ni tako težko! In na primer napolitanke Manner – ste vedeli, da ne vsebujejo mleka in jajc? Tudi na rojstnih dnevih ipd. se torej lahko čisto preprosto poskrbi, da so na mizi prigrizki, po katerih lahko poseže tudi alergik. Tako ni nobene bojazni, da bi se komu smilil.
Smetano za kuhanje lahko nadomestiš z ovseno, pirino, riževo, sojino, proseno, kokosovo … vau, ful ponudbe! Enako je z mlekom. Namesto kravjega mleka pri nas najpogosteje pijemo pirino ali ovseno, obstaja pa tudi riževo, sojino, kokosovo, lešnikovo, mandljevo … ni da ni. Namesto navadnih jogurtov, kakršne jeste vsi ostali, pri nas kupujemo kokosove in Erik ga obožuje! Pazljivi smo tudi pri kruhu, saj nekateri (večina, pravzaprav) vsebujejo mleko ali mlečne izdelke, ponekod pa žemlje in podobno celo premažejo z jajčnim beljakom. Zato kruh najraje kupujem v Lidlu ali Hoferju, ker imajo izpostavljene deklaracije. V trgovinah, kjer kruh ni samopostrežen, moraš prodajalko za vsak kruh posebej vprašati, ali vsebuje mleko, kar pa je precej nadležno.
Včasih se kdo skriva pred Erikom, ko jé kaj, kar Erik ne sme. Pa vedno pravim – navaditi se mora, da ne sme jesti vsega, za njega pač ni primerno. Tako kot mu ne dovolimo piti kave in alkohola, tako na primer ne sme biskvita z jajci. Ne sme se nam smiliti, ker mu ne damo, ker mu s tem, ko mu tega ne damo, v resnici delamo dobro. Če bi mu dali alergen, bi bile lahko posledice zelo hude.
Pri alergijah ni prostora za vljudnost. Če otroku na primer nekdo ponudi piškot, ga ne bom sprejela iz same vljudnosti, pač pa bom prijazno povedala, da je alergik in mu piškota ne moremo dati, ne da bi prej prebrali deklaracijo.
Reakcije so pri nekaterih blažje, pri drugih pa lahko tudi življenjsko ogrožujoče. Zakaj bi se igrali? Pri alergiku nikoli ne veš, kako bo reagiral, zato je neodgovorno, če mu ponudimo živilo, ki vsebuje alergen.
Starši otroka najbolje poznamo, poznamo njegove reakcije. Zato se vedno (!) posvetujte s staršem preden otroku ponudite karkoli. Mleko in jajca so skrita povsod, zato je nujno branje deklaracij. In ko enkrat začneš brati deklaracije, vidiš, da v živila res dajejo vse. Veste, da v nekatere toaste dajejo svinjsko mast? In da tudi vino (večina njih) vsebuje mlečne beljakovine? In da tudi nekatera pakiranja suhega sadja vsebujejo mleko? Tudi hrenovke vsebujejo mleko.
Ko enkrat začneš z branjem deklaracij, marsičesa ne kupiš več. Pa ne samo zato, ker vidiš, da vsebuje alergene, ki jih ti in tvoj otrok ne smeta jesti, ampak tudi zato, ker vidiš, koliko svinjarije dodajajo in te enostavno odvrne od nakupa.
Zato – alergije niso nujno vedno samo slabost. Če je otrok alergičen, je to odlična priložnost, da se spremeni prehrana celotne družine. Na bolje, seveda.
Ja, je naporno. Na začetku je obisk trgovine še enkrat daljši, ker moraš brati deklaracije, ampak se navadiš in kmalu veš, katera živila so primerna in katera ne. Naporno je predvsem zato, ker otroku ne sme kdorkoli in kjerkoli dati karkoli bi želel. In naporno je, ker ljudje ne razumejo in se jim smili in delajo nepotrebno paniko. Situaciji se je potrebno prilagoditi, se z njo sprijazniti in živeti v skladu s tem. Potem ni težko. Vedno moraš vedeti, da delaš v otrokovo dobro.
Dobro je tudi vedeti, da otrok ni nujno alergičen samo na mleko in jajca, ampak je možna alergija praktično na karkoli – krompir, meso, zelenjavo, sadje, pšenico … Ne glede na to, na koliko živil je otrok alergičen, vam zagotavljam nekaj – lačen ni, saj njegovi starši poskrbijo za nadomestke in pri vsem, kar nam je danes na voljo, si res težko lačen.