Masažno pravljične urice s Petro Peterlin

  • Post category:OSTALO

Petra Peterlin je certificirana inštruktorica masaže dojenčka po IAIM metodi in certificirana inštruktorica masažnih zgodbic po TSMP. Poleg tega pa je tudi avtorica programa Prepreči težave v trebuščku (krči, napenjanje, slabo počutje, težave z odvajanjem). Z avtorskim programom je v letu 2022 zmagala na podjetniškem tekmovanju Business Gladiator. Petra deluje pod imenom Moja prva masaža.

Z zavedanjem pomembnosti dotika se je v njej skozi leta razvila ideja o dodatni poslovni poti, na kateri starše v obliki tečajev nauči masirati svoje dojenčke.

Moja prva masaža se je povezala z vizijo, da starše in dojenčke popelje v lahkotnejši dan. Da se starši zavedajo, da opravljajo čudovito delo, in da z dotikom dojenčku predajo veliko ljubezni, varnosti in zaupanja. Naučijo se razumeti, kaj jim dojenček sporoča in z njim spletejo vseživljenjsko vez.

Če ste masirali dojenčka, veste, da je dotik pomirjujoč, hranljiv in zdravilen. Masažne prijeme lahko prilagodite tudi starejšim otrokom in tako še dodatno okrepite vajino vez, mu nudite toplino, mu lajšate bolečine, ga potolažite in pomirite.

Ob masaži boste z otrokom preživeli pomemben čas, ki ga boste namenili le njemu. Z dotikom mu boste nudili ljubezen, zaupanje, varnost, spoštovanje. Skozi masažo boste:

  • postavili temelje za ljubeče odnose,
  • se z otrokom povezali, ga opazovali in bolje spoznali.

Masaža je odlična priložnost za več dotikov, ljubeče objeme, pa tudi za igro, petje pesmic in pripovedovanje pravljic.

Z željo, da bi lahko pomagala tudi staršem starejših otrok poiskati posebno vez med njimi, se je odločila v svojo ponudbo dodati tudi masažne pravljice.

Kaj je The Story Massage Programme (TSMP)?

Da bi združili zgodbo in masažo, sta se leta 2007 domislili Mary Atkinson in Sandra Hooper, masažni terapevtki iz Anglije. Njuno poslanstvo je deliti prednosti pozitivnega in spoštljivega dotika z otroki in odraslimi vseh starosti in sposobnosti.

Mary Atkinson je večkrat nagrajena komplementarna terapevtka, mentorica in avtorica štirih knjig o masaži. Sandra Hooper pa je izkušena osnovnošolska učiteljica in masažna terapevtka, ki obe veščini združuje pri svojem delu v programu MISP (Massage In School Programe).

Mary in Sandra sta s pomočjo strokovnjakov razvili The Story Massage Programme (TSMP) in leta 2013 izdali knjigo »Once Upon a Touch… Story Massage for Children«. Od takrat sta usposobili že več kot 2000 ljudi iz različnih okolij in različnih držav po svetu, da program uspešno uporabljajo doma ali pri svojem delu.

Program TSMP sta v Slovenijo pripeljali Petra Peterlin (Moja prva masaža) in Katja Rinc (Hiška srčnih dotikov). Sta prvi certificirani inštruktorici masažnih zgodbic pri nas, pridobljeno znanje pa bi želeli deliti z vami.

Program se uporablja v družinah, vrtcih, šolah, programih vzgoje in izobraževanja oseb s posebnimi potrebami, domovih za starejše, tudi pri drugih oblikah izobraževanj in varstva (delavnice, tabori ipd.).

Univerzalni jezik desetih masažnih gibov

Masažno pravljične urice so zabavna in vključujoča dejavnost. Program TSMP temelji na desetih preprostih masažnih gibih, s katerimi oživimo posamezne besede, jih »ilustriramo« in na ta način poudarimo različna dejanja, predmete in čustva v zgodbi, pesmi ali pravljici in tako ustvarimo posebno izkušnjo.

Univerzalni jezik desetih masažnih gibov je zares preprost in se ga lahko priuči prav vsak. Masažni gibi so logično poimenovani – npr. krog, s katerim lahko ponazorimo sonce, uro, pico, planete itd.

Program je oblikovan tako, da se ga enostavno prilagaja in zato lahko masažne zgodbice uporabimo na mnoge različne načine, ob različnih priložnostih, v različnih okoljih, s posamezniki vseh starosti in sposobnosti.

Združimo ustvarjalni svet besed in domišljije s prednostmi pozitivnega, prijetnega in spoštljivega dotika. Izkušnjo poslušanja ali pripovedovanja tako obogatimo s čarobnostjo pozitivnega dotika. Koristi masažne zgodbice izkusijo vsi vključeni – tisti, ki so masaže deležni kot tudi tisti, ki masažne gibe izvajajo.

Prednosti masažno pravljičnih uric

Petra pravi, da pri izvajanju masažno pravljičnih uric opaža mnogo prednosti. Sprostijo telo, stres in napetost, naučijo nas zavestne sprostitve, sprošča se hormon oksitocin, izboljša se spanec, poveča se udobje in odvračajo nas od bolečin. Prav tako se poveča samozavest, uravnavajo se čustva, gradi se zaupanje, poveča se občutek varnosti, pomagajo nam razložiti težke trenutke v življenju.

Pri rednem izvajanju masažnih zgodbic se zmanjša agresivno in hiperaktivno vedenje, veča se ozaveščenost o tem, kako lahko dejanja in čustva vplivajo na druge, gradijo se pozitivni odnosi in prijateljstva, spodbujajo se vezi z drugimi na zabaven in interaktiven način, poleg tega nas naučijo, kaj je primeren, torej pozitiven dotik.

Masažno pravljične urice nam pomagajo, da misli usmerimo v pripravljenost na učenje, izboljšajo koncentracijo, angažiranost v dejavnosti, spodbujajo razvoj domišljije in ustvarjalnosti, izboljšajo komunikacijo, uporabimo pa jih lahko tudi za učenje besed, datumov itd.

Prošnja za dovoljenje za dotik in zahvala ob koncu

Pomembno pri izvajanju TSMP programa sta prošnja za dovoljenje za dotik in zahvala ob koncu masažne zgodbice. S prošnjo za dovoljenje za dotik izkažemo spoštovanje in damo otroku (ali drugi osebi) pravico do zavrnitve sodelovanja, saj ni nujno, da mu bo dotik vedno odgovarjal. Na koncu dejavnosti pa je prav, da se otroku (ali drugi osebi) zahvalimo, da smo izkušnjo lahko delili z njim.

Pri tem programu olj praviloma ne uporabljamo, zato slačenje oblačil ni potrebno, masažno zgodbico pa lahko izvedemo praktično kjerkoli. Masažne gibe lahko izvajamo na različnih delih telesa – na hrbtu, trebuhu, rokah ali nogah, dlaneh, lasišču; torej tam, kjer posamezniku v določenem trenutku najbolj odgovarja.

Bi poskusili tudi vi?

Če ste se navdušili, da bi tudi vi s svojim otrokom ali drugimi bližnjimi delili ljubeče dotike skozi masažne pravljice, vas lepo vabim, da se pridružite Petri na masažno pravljičnih uricah. Izvaja jih v Novem mestu in preko spleta. Več informacij pa dobite na njeni spletni strani, kjer je možna tudi prijava na program.

Bi radi obisk pri Petri podarili prijateljem?

Podarite darilni bon.