SOFIINO POTOVANJE V SVET HRANE IN NOVIH OKUSOV: Kdaj ima dojenček uvedene vse obroke?

  • Post category:BLW

Gostim mamico V. Š., ki je trenutno v fazi uvajanja hrane svoji hčerki in z nami deli svojo izkušnjo – tokrat med drugim o tem, kdaj ima dojenček uvedene vse obroke.

Tisti čas v letu, ko so naši vrtovi polni domače zelenjave, je uvajanje hrane res luštno. Sem prav vesela in navdušena, da mi ni treba več v trgovino, ampak samo skočim na vrt in naberem sestavine za naše obroke. V preteklih tednih sva uvedli kar nekaj novih živil: jagnjetino, pirine kosmiče, gozdne jagode, fižol, češnje, suhe slive, tortiljo, maline in redkvice.

Jagnjetino sem kuhala v manjši količini vode (kar dolgo) in jo ponudila z različno prilogo. Gozdne jagode in pirine kosmiče večkrat uporabim v kašnem smutiju ali pa z jogurtom. Fižol sem uporabila v mineštri (ala pašta fižol). Češnje sem narezala na pol oziroma na četrtine in z njimi obogatila zajtrk ali večerjo.

Večkrat naredim tortilje, saj jih s partnerjem obožujeva, tako da je prišel čas, da jih poskusi tudi Sofia. V bistvu sem jih delala tako kot delam običajno – s piščančjim mesom, le da nisem solila in pa narezala sem jo ustrezno za svojo hčerkico. Maline ssva imeli kar za malico direktno iz sosedovega vrta 🙂 Redkvice pa sem popekla na olivnem olju in jih dodala proseni kaši z lososom. In veste kaj? Sofia je uživala v prav vsem, samo da vidi hrano, pa se že vsa trese. 🙂 Se mi zdi, da bo pravi gurman!

Moram vam povedati eno anekdoto, ki se je zgodila par dni nazaj. Jaz vedno vsem govorim, da se mi zdi, da Sofia količinsko zares dosti poje, a mi ljudje ne verjamejo, ker je zelo drobna. No, pa sva bili za vikend pri mojih starših in so se mi zaluštale bananine palačinke, seveda jih je tudi hčerka dobila za zajtrk. Osupljivo, pojedla je 11 mini palačink! Mi je mati rekla, če ne bi videla, tudi verjela ne bi! 🙂

Kako pomagati dojenčku, ko ga muči prebava?

Med uvajanjem hrane se je večkrat zgodilo, da je bila Sofia zaprta in se je zelo matrala, zato sem ji tudi ponudila suhe slive, ki pomagajo pospešiti prebavo. Sem jih dala v kakšno omako ali pa dodala kaši oz. zdrobu. V Spletnem programu za sproščeno uvajanje hrane gostujoča predavateljica Petra Peterlin pokaže še nekaj drugih trikov, kako pomagati dojenčku, ko ga muči prebava.

Uvajanje dopoldanske malice

V zadnjih dveh tednih sva uvedli nov obrok, in sicer dopoldansko malico. Mislim, da niti en dan ni ob isti uri, saj je vse odvisno od tega, kdaj hčerka zaspi in kako dolgo spi, največkrat pa jo ima okoli pol dvanajstih. Dopoldanske malice običajno vsebujejo kakšno sadje, skutke in jogurt, naredim ji tudi palačinke, različne kaše oz. kruh z namazom. Midve sva veliko zunaj, tako da sem vedno hitela domov, da ji pripravim malico. No, nič več, saj sem kupila posodico in ji zapakiram obrok kar notri ter poje nekje po poti, ko je lačna. Zelo priročna zadeva!

Moram priznati, da zares že lepo je in tudi vse manj hrane konča na stolčku za hranjenje in na tleh. Kupila pa sem ji tudi nov slinček, in sicer tisti z žepkom – se nam je kar obrestoval.

Uvajanje popoldanske malice

10 mesecev je že minilo od rojstva moje malčice in uvedene ima že vse obroke goste hrane. Kar ne morem verjeti, kam čas leti (zato uživajte mamice vsak dan maksimalno!). Kot zadnji obrok nam je ostala popoldanska malica. Po navadi ji dam kar kakšno sadje, jogurt ali one-bite prigrizke. Ravno zadnjič sem delala popečene banane. V bistvu sm jih najprej narezala na kolobarje, potem pa zmešala jajce, malo radenske, cimeta in pirine moke ter kolobarje pomočila v maso in spekla na olivnem olju. Zelo preprosta priprava, Sofia pa je vse pojedla! Kdaj ji ponudim popoldansko malico, je čisto odvisno od tega, kdaj spi in kdaj je kosilo. Včasih se nam vse tako zamakne, da malice ne rabi ali pa poje nekaj čisto malega.

Kar nekaj novih živil sva uvedli v zadnjih tednih: stročji fižol, lubenico, pistacijo, fige, melono, kumare in kuskus. Moram reči, da so lubenica in fige pri nas pravi hit. Tudi če je želodček poln od kosila, je še zmeraj prostora za lubenico, na morju pa še posebej. Naša punčka enostavno obožuje kakršnokoli sadje, pa ne samo sadje, ampak hrano nasploh (cel dan nekaj gloda, hihi). Stročji fižol sem ji ponudila v juhici, kumare v solatki (narezala sem jih na majhne koščke), kuskus pa kot prilogo (samo kuhan). Pistacijo pa sem ponudila v domačem sladoledu. Mimogrede, še ena stvar, ki jo Sofia obožuje, je sladoled.  Kar je še posebej fajn, ko ji rastejo novi zobki, da si hladi dlesni.

Kdaj ima dojenček uvedene vse obroke?

Kljub temu, da imamo uvedene praktično že vse obroke čez dan, se Sofia še vedno doji (za kar sem res hvaležna). Cilj uvajanje goste hrane tudi ni prenehanje dojenja. Pri nas je tako, da se hčerka čez dan doji še cca. 3x-4x (včasih več, včasih manj). Opazila sem, da ko ji rastejo zobje in pa ko je zunaj zares vroče, začne zavračati obroke goste hrane, tako da nas v teh situacijah rešuje dojenje.

Kdaj dojenčku ponuditi vodo?

Zelo pomemben del uvajanje goste hrane pri dojenčkih je tudi ponujanje tekočine, še posebej v teh vročih, poletnih dneh. Moram priznati, da sva na začetku imeli kar nekaj težav, saj Sofia ni znala piti iz stekleničke oz. ji ni bilo dobro. Kasneje pa je imela tudi težave z odvajanjem blata, saj ni zaužila dovolj tekočine dnevno. Midve sva začeli kar z navadno stekleničko za učenje pitja, ki je najprej ni obvladala. Je dejansko samo stiskala cucelj z zobmi in tako posledično popila nekaj kapljic vode. Tako da sem ji pričela vzporedno s stekleničko ponujati tudi tekočino v kozarčku za šnops in moram reči, da je delovalo in je dejansko nekaj spila. No, po nekaj tednih/mesecih vztrajanja pa se je naučila piti tudi iz stekleničke. Sama ji večinoma ponujam samo vodo, le občasno pa ji skuham kakšen čaj brez sladkorja.

Res je pomembno, mamice, da z dodajanjem tekočine začnete takoj, ko boste pričele z uvajanjem goste hrane. Vztrajno ponujajte vodo, saj je to še ena stvar, ki se jo otročki morajo naučiti.  No, nekaterim gre že od začetka zelo dobro, otroci so si različni.