Kaj, zakaj, kje, kako – Festival Dojiva se

  • Post category:DOJENJE

Moj fokus zadnje tedne je na dojenje, ker se pripravljamo na Festival Dojiva se. Pa v resnici lažem. Moj fokus na dojenje je že zadnjih 14 mesecev, hehe.
Dojenje mi je pomembno, osebno mi veliko pomeni in si želim deliti informacije, ki so meni pomagale, da lahko dojim. Vsaka ženska ima pravico, da se sama odloči, ali bo dojila. Če ne želi dojiti, je ne bomo prepričevali, da pa absolutno mora. Če ženska ne želi pomoči, je prav tako ne moremo vsiliti. Je pa veliko žensk, ki si želijo dojiti, potem pa že v porodnišnici dobijo »brco v rit«.

Pred dnevi sem v eno od trgovin z otroško opremo nesla letake za Festival in se zapletla v pogovor s prodajalko, ki je bila navdušena nad festivalom. Pravi, da je pred več kot dvajsetimi leti, ko je rodila, babica pogledala njeno oprsje in komentirala »s tem ne bo nič«, odpeljala otroka in ga nahranila z adaptiranim mlekom. Rekla je, da je bila nekaj časa zelo razočarana, žalostna, ker očitno ne bo uspela sama nahraniti otroka, potem pa je začutila jezo. V stilu »ne boš ti meni govorila, ti bom dokazala, da lahko!«. Šla je po svojega otroka, ga odpeljala v sobo in pristavljala tako dolgo, dokler jima ni uspelo. In ga je dojila pol leta. Pri naslednjem otroku je že vedela več in čeprav ima majhne prsi, je dojila – do tretjega leta!

Ne zatiskajmo si oči. Vse to se dogaja še danes. Zaradi promocije adaptiranega mleka morda celo še pogosteje. Ženske že v porodnišnici slišijo, da ne bodo morale dojiti, ker imajo premajhne, prevelike, vdrte, take ali drugačne prsi/bradavice. Nekatere vztrajajo podobno kot gospa iz prejšnje zgodbe, večino žensk pa taki komentarji potrejo do te mere, da obupajo. Poleg tega zaupajo zdravstvenemu osebju, saj pa valda »so tako dolgo hodili v šolo, da pa že vejo, kaj govorijo«.

In točno zato pripravljamo Festival Dojiva se. Ker želimo opogumiti nosečnice in mamice, da si zaupajo. Ker si želimo, da ne bi obupale, in da bi znale poiskati pravo pomoč. Ker si ženske med sabo lahko pomagamo.

Festival dojenja ne pomeni, da se bomo usedle na travo in skupinsko dojile. Organizatorke in udeleženke festivala nismo čudakinje, ki bi se zbirale zato, da bi poveličevale dojenje. Festival dojenja je mnogo več in je namenjen tudi tebi, če si:
* mamica, ki bi se rada družila z drugimi mamicami s podobnimi interesi
* mamica, ki je dojila in bi s svojo zgodbo rada pomagala drugim mamicam
* babica ali dedek z zanimivo zgodbo o dojenju v vaših časih
* nosečka, ki si želi dojiti in ve, da se je na dojenje dobro pripraviti
* očka, ki podpira partnerko pri dojenju in se rad druži z drugimi starši ali pa bo poskrbel za otroka medtem ko se bo mamica zaklepetala z novimi prijateljicami.

In ja, tudi očki ste pomembni. Čeprav ne morete dojiti, ste del dojenja. Pomembno je, da podpirate partnerko, jo razumete in ji stojite ob strani. Pomembno je, da tudi vi veste, da ni vedno enostavno, ampak da ni treba iti ob prvi težavi po adaptirano mleko in stekleničko. Tudi midva s Sandijem sva imela en prepir nekaj dni po prihodu iz porodnišnice, ko smo se še borili z dojenjem in sem mu zabrusila »Zaupaj v moje joške! Če zaupam jaz, moraš tudi ti!«. Ni vedel, kako naj mi pomaga, v resnici kaj dosti res ne more narediti. Lahko pa prinese kozarec vode pred/med podojem, ker smo ženske takrat vedno bolj žejne. In lahko razume. Je prisoten in daje podporo.

Vesela in ponosna sem, da sodelujem pri letošnjem Festivalu Dojiva se, ki bo letos potekal v enajstih mestih po celi Sloveniji. Skupaj z Marjeto Hudobivnik Purgar dogodek prvič organizirava v Tržiču in vas lepo vabiva, da se nam pridružite.

Kdaj in kje? V soboto, 4. avgusta, med 9h in 12h v učilnici na prostem pri Osnovni šoli Križe.

Prizorišče Festivala v Tržiču

Kaj bomo počeli? Marjeta bo predstavila pomen dotika v nosečnosti in po porodu ter masažo dojenčka, pa tudi zdravilne rastline za okrevanje po porodu in za večjo laktacijo, vsem mamicam pa bo ponudila tudi brezplačno masažo rok. Pridruži se nam Marija Eržen, patronažna sestra in nekdanja mednarodna pooblaščena svetovalka za dojenje, ki bo govorila o najpomembnejših nasvetih glede dojenja. O izzivih poporodnega obdobja bomo klepetale s poporodno doulo Leo Štrukelj Jeromen, na koncu pa bo Katja Gaber Vodopivec predstavila poporodno vadbo za mamice z dojenčki. Z nami bo tudi ekipa Ustvari spomin, ki bo ponudila kratko brezplačno fotografiranje družin, sedalčkov, nosečnic in doječk ter Nina iz Nani design, ki bo predstavila oblačila za doječe mamice. Za prigrizke bo poskrbelo Slaščičarstvo Ma-Ja iz Podljubelja, vas pa prosimo, da s sabo prinesete steklenico vode in kakšno podlogo za na tla.

Posebej vesela sem, ker boste na Festivalu vsi brezplačno prejeli vodnik za nosečnost, dojenje in starševstvo Zaupam si – več kot 100 strani kredibilnih in verodostojnih vsebin. Gre za vsebine, ki bi jih po mojem mnenju moral dobiti vsak (bodoči) starš. Poleg tega pa boste na Festivalu lahko kupili naše festivalske majice.

Veliko se bo dogajalo in res komaj čakam, da se srečamo!

Na še nekaj pogostih vprašanj o Festivalu pa smo odgovorili TUKAJ – vabljeni, da si preberete odgovore.

Še to: na moji facebook strani poteka nagradna igra, v kateri si lahko priigraš poporodno masažo. Bi pasalo, a ne? Vabljena k sodelovanju, žrebanje bo na festivalu (udeležba pa ni pogoj za sodelovanje).

Se vidimo!

Učilnica na prostem pri OŠ Križe