Jerca & PRVI MESEC UVAJANJA PO METODI BLW

  • Post category:BLW

Gostim mamico Marušo Plesnik Rošer, ki je trenutno v fazi uvajanja hrane svoji hčerki in z nami deli svojo izkušnjo uvajanja po metodi BLW.

Za nama je prvi mesec uvajanja po metodi BLW. Za zdaj večjih težav pri uvajanju nimava. Jerca ne zavrne nobenega novega živila in po tretjem tednu je ugotovila, da je fajn jest. Bi lahko rekla, da je prišla na gušt. Na jedilnik sva dodali proteine! In to tako lokalne, da bolj skoraj ne gre. Zelo je bila navdušena nad ribo, ki sem ji jo dala poskusiti na kosilu na Izletniški kmetiji Polenšak, kjer postrvi gojijo v domačem ribniku. Ker je bila tako navdušena, smo jih nekaj vzeli tudi za domov. Poleg ribe je dobila tudi domačega piščanca, ki ga kupimo pri sosedu. Tudi ta ji je šel v slast, čeprav čisto nezačinjen.

Pravi hit so tudi brezglutenske testenine iz slovenskega sladkega krompirja, ki sem jih zasledila v Sparu (Batasta). Poleg tega, da so slovenski proizvod in super oblike za BLW metodo, so povrhu še zelo okusne! Pripravila sem jih z grahovo in korenčkovo omako. Ne vem, če temu lahko rečem omaka, ker sem grah in korenček samo pretlačila in zmešala skupaj s kuhanimi testeninami. Jerca je zmlela čisto vse, kar sem ji skuhala in pri tem naredila minimalen nered. Nereda je po koncu hranjenja še kar precej, a ga hitro počistim. Navadno za slinček uporabim tetra plenico, s katero po hranjenju najprej pobrišem mizo in nato še tla. Jerca rada maha naokoli in kose, ki jih ne more spraviti v usta in pocuzati, že kar jezno vrže po tleh.

Tudi jajca so se znašla na jedilniku. Ta so domača sosedova ali od moje ome, pašne reje. Jajca sem uvedla kar cela. Pripravila sem polpete iz prosene kaše, jajca in zelenjave. Tisti dan sem spremljala, če bi se pojavila kakšna reakcija ali če bi imela kakšne težave s prebavo, do česar na srečo ni prišlo.

Koliko živil ponuditi v enem obroku?

Pri obroku ji navadno ponudim do tri različna živila in tekočino. Jerca zelo jasno nakaže, kaj si želi v nekem trenutku. Trenutno je žlica ne zanima najbolj, raje posega po kosih hrane, ki jih lahko prime v roke. Zelo je navdušena nad šparglji, te zmeraj poje prve in vse, ki so na voljo. Opažam, da ji že uspe prestaviti hrano iz ene roke v drugo, ter poizkuša prijeti hrano s palcem in kazalcem.

Pri zelenjavi in sadju nisva dodajali veliko novih stvari, še čakam da obrodijo domači vrtovi, grede in njive. Na dedijevem vrtu je sicer že nekaj špinače, ki jo je tudi poizkusila in z veseljem valjala po ustih. Vendar pri majhnih otrocih ni priporočljivo, da jo uživajo v večjih količinah. Zato bomo z njo še počakali.

Začeli sva tudi z eksperimentiranjem z recepti, tako da živil ne dajem samo v njihovi osnovni obliki. Preizkusili sva bananine palačinke z ovsenimi kosmiči, jajčno omleto s šparglji in korenčkom, porovo juho in prej omenjene polpete. (En recept za polpete najdeš tudi v e-knjigi Štirje letni časi na krožniku – za vso družino, ki je prilagojen dojenčkom v različnih starostnih obdobjih.) Za okus sem dodala tudi začimbe, ki so bile v tem času še kako dobrodošle, saj smo se doma spopadali s prvim prehladom pri Jerci. Cimet sem dodala k palačinkam ali h kuhanju sadja, v »slane« jedi pa je padel origano, timijan in majaron.
Za zdaj gosto hrano dobi v času kosila, bova pa v teh dneh začeli še z enim obrokom goste hrane. Najverjetneje bo to zajtrk.

Povzetek prvega meseca uvajanja po metodi BLW

Št. uvedenih obrokov: ½ kosila (nekaj časa po kosilu se navadno še podoji)

Nova živila: por, ajdova kaša, ovseni kosmiči, testenine iz sladkega krompirja, jajca, piščanec, postrv, cimet, majaron, timijan, grah