Opis
Fungalist je blagovna znamka pod katero se predstavlja Miha Grulja, ki goji (manj poznane) gobe. Pripravlja Gobokse – gre za gobe, ki rastejo v škatli in to kar na vašem kuhinjskem pultu. Pripravljen substrat je primeren tudi za popolne začetnike in vam omogoča enostavno gojiti svoje lastne domače gobe. Postavite Goboks na vidno mesto, kjer vam bo krasil trenutke, nekajkrat na ga dan poškropite z vodo in glejte, goba raste. To je vaša goba.
“The ultimate” goba ponavadi ima prednost, ko te grize radovednost. Začetnik najraje po njej poseže, Buks se hitro ti uleže.
V naravi so njegovo rastišče trdi listavci, kjer se razbohoti predvsem jeseni in zgodaj pozimi. Ta ostrigar je ena izmed najbolj razširjenih gojenih gob, prvič gojena med 1. svetovno vojno v Nemčiji, od takrat pa se komercialno goji po celem svetu. Klobuki imajo obliko školjke (ostrige) in se obarvajo sivo-rjavo. Meso je belo, čvrsto ter prijetnega vonja in okusa. Njegova uporaba v kulinariki je vsestranska. Za vzgojo ni pretirano zahteven, a njegov okus po celem svetu je odmeven.
POGOJI ZA RAST IN SLAST
SVETLOBA: Vsaka goba za rast svetlobo potrebuje, vendar ne postavljaj je na sonce, saj neposredni sončni žarek ji škoduje! Če goba raste v temi, ne pigmentira ter ima daljše bete in manjše klobuke.
VLAGA: Večinski delež gobe je voda, zato vlažna naj njena bo usoda – najbolj ji paše okolje z več kot 80 % vlage. Če teh razmer ne moreš zagotoviti, je v skladu z navodili potrebno redno jo škropiti.
TEMPERATURA: Raje kot labilna, temperatura naj bo kar se da stabilna. Temperaturni razpon za rast Buksa je 12–22 °C.
NAVODILA ZA VZGOJO BUKSA
- Embalažo na ustrezno mesto v stanovanju postavi in plastično vrečo v njej na označenem mestu prereži (kot navodilo ti pravi). Rezilo naj bo čisto in razkuženo. Buks naj bo 12 ur na dan izpostavljen neposredni (ne-sončni) svetlobi – za zdravo rast je ključ senčna okenska polica ali luč.
- Če osnovnih potreb gobe po vlagi ne moreš zagotoviti, jo moraš vsaj 3-5x dnevno poškropiti. S čistimi rokami odmakni prerezani del vreče in vsebino navlaži – a ne namoči je preveč, da se ne prične gnitje in te Buks ne zasovraži. Po vlaženju del folije, ki si jo odmaknil za vlaženje, pokrij nazaj. Po 5–10 dneh, ko se pojavijo prvi zametki, nadaljuj z vlaženjem substrata, da gobja letina bo zlata. Substrata ne postavljaj v bližino grelnih teles in ne izpostavljaj zraku v presuhih prostorih – če goba hitro se suši, v navodila ponovno se zazri.
- Po približno 7 dneh rasti je goba pripravljena – ko se rob največjega klobuka začne odvihovati, je pripravljena na obiranje, ti pa lahko od sreče začneš vzdihovati. Za optimalen okus gobe je nujno, da jo pobereš pravočasno, dokler vse je še bujno. Če čas žetve presežeš, nič dobrega ne dosežeš – goba namreč prične spuščati večje količine spor, ki lahko onesnažijo zrak in podlago. Vdihavanje teh lahko pri nekaterih povzroči alergijsko reakcijo.
- Kdor za Buksa prav skrbi, ta mu kmalu obilno obrodi! Gobo pobereš tako, da celoten šop podpreš z roko in previdno odrežeš tik ob vznožju rastišča.
- Ko gobo odrežeš, proces vlaženja ostane enak. Do novega obroda lahko traja tudi 10 dni. Ti samo potrpežljivo pa bo kmalu spet slastno in zanimivo – pričakuj 2-3 obrode.
FUNGALISTOVI DODATNI NASVETI:
Da bo med obrodi čas čim krajši, substrat v hladnejšem okolju naj bo rajši – naj bo približno 5 stopinj hladneje od okolja, v katerem so oziroma bodo rasle gobe. Ko opaziš prve zametke, substrat postavi nazaj v njegove toplejše začetke.
Če ti življenje onemogoča škropljenje v skladu z navodili, lahko namesto tega uporabiš sobni vlažilec zraka in njegovo meglico usmeriš neposredno v območje rasti. S tem si prihraniš skrbi, gobe pobožaš, z dovoljšnjo vlago pa poskrbiš, da se jim nič hudega ne zgodi! Na ta način lahko pustiš “Buksa” dlje časa brez nadzora, ti pa si privoščiš malo gobjega odmora!
Po drugi beri substrat z vrečo vred čez noč v vodo namoči in videl boš, kako njegova produktivnost poskoči. Po namakanju dobro odcedi in postavi substrat nazaj v embalažo. Za uspešno rast naprej, pa raje še enkrat navodila poglej!
Izrabljen substrat (po tretji beri) lahko na senčnem vlažnem mestu na vrtu razdrobiš, ga zmešaš s slamo in tako še več gob dobiš. Vsebino vreče lahko zakoplješ tudi v zemljo. Če substrat kompostniku dodaš, pospešiš proces razgradnje in tako kakovosten kompost imaš. Substrat je sestavljen iz ekoloških in netretiranih sestavin, ne vsebuje težkih kovin, kemikalij ali kakršnih koli zdravju škodljivih snovi, zato kompostu ne škoduje.