Glina, na pomoč!

  • Post category:TETA PEHTA

Rada imam naravo in vesela sem, ko take in drugačne zdravstvene tegobe lahko rešim na čim bolj naraven način. Odkar imam otroka mi je to še pomembnejše, saj njegovega telesa res ne bi rada obremenjevala s kemijo. Glina je nekaj, kar bi po mojem mnenju vsak moral imeti doma, saj reši en cel kup težav.

Z glino sem se prvič srečala še pred nosečnostjo, ko sem imela težave s karpalnim tunelom, mravljinci v rokah itd. Takrat sem si delala obloge iz gline in gabeza (v stekleni posodi 100 g gabeza preliješ z vrelo vodo in pustiš stati 10 minut; primešaš 200 g gline in dodajaš hladno vodo toliko časa, da dobiš gosto zmes, ki jo nato lahko uporabljaš nekaj dni), in sicer 15 dni, nato pa je čas za pavzo. Med nosečnostjo in dojenjem se sicer takih obkladkov zaradi gabeza, ki je precej močen, ne sme delati.

Potem sem se začela zanimati, kje in kako še lahko uporabim glino. Moj vir informacij je Marjeta Purgar Hudobivnik (lastnica LUTI). Izvedela sem, da glina deluje protivnetno in antiseptično, poleg tega pa iz telesa potegne strupene in bolezenske snovi, ki obremenjujejo organizem. Glina se je že izkazala za odlično rešitev pri revmi, bolečinah v sklepih in kosteh, pri poškodbah, bolečinah v hrbtenici itd. Znana je tudi kot sovražnica celulita, ker nase veže odpadne in odvečne toksine iz telesa, težke kovine in odvečno vodo, kožo razstrupi in poveča cirkulacijo krvi. Z glino pa si lahko pomagate tudi pri zobobolu, otiščancih, menstrualnih težavah, pri vseh težavah na koži, po pikih insektov, pri izpuščajih, noricah, dermatitisu itd. Poleg tega, da res pomaga pri raznovrstnih težavah, pa je njena uporaba popolnoma preprosta. Zvečer boleče mesto namažemo 1 cm na debelo, ovijemo z bombažno tkanino, ki diha, pustimo čez noč in zjutraj oblogo izperemo. Tako ponavljamo do ozdravitve.

Bratranec (star 3 leta in pol) je že lani na morju dobil izpuščaje po trebuščku. Mamica mu je po celotnem trebuščku namazala mešanico gline in vode, ki se je med igranjem na plaži lepo posušila, v vodi pa sprala in skupaj z glino so se poslovili tudi izpuščaji. Še boljše bo, če namesto vode uporabite hidrolat sivke. Ja, glini lahko dodamo tudi nekaj kapljic rastlinskega olja ali eteričnega olja in tako še povečamo njeno zdravilno moč.


Eriku je bil pri približno šestih mesecih diagnosticiran atopijski dermatitis. O tem, kako sva reševala te težave, bom sicer drugič napisala kaj več, tokrat pa lahko omenim, da nam je pomagala tudi glina, in sicer glineni obkladki pod koleni, kjer je imel najhujše izpuščaje, pripravila pa sva mu tudi glineno kopel. Taka kopel je primerna tudi za večje otroke in odrasle, in sicer v njej namakamo noge.

Iščete naravne načine za zbijanje vročine (tudi pri dojenčku)? Glina je rešitev tudi pri tem. Za 15-20 minut na podplate damo mrzlo glineno blato in temperatura bo padla.

Mamice boste vesele tudi informacije, da obloga iz gline odlično pomaga pri pleničnih izpuščajih.

Še en pomemben podatek preden greste kupit glino – za kožne bolezni se uporablja prečiščena glina, torej glina za pitje.

Želim vam, da bi jo čim manjkrat potrebovali. Ko jo boste uporabljali, pa naj vam služi vsaj tako dobro kot nam!